Tusentals vill ge blod

Uppdaterad: 21 november, 2016 16:28

Orlando: Tusentals människor har tagit sig till One Blood i Orlando för att lämna blod. Blodgivarcentralen ligger bara några minuters bilresa från nattklubben Pulse, där minst 50 människor sköts ihjäl.

Klockan är efter midnatt (tidig morgon svensk tid) men väntrummet på blodgivarcentralen One Blood är fortfarande fullt av folk. Trötta leenden blandas med pappersprassel och personalens snabba steg.

16-åriga studenten Mackenzie Buzzelli har köat i snart tolv timmar. Hon kom hit med sin mamma vid elva på förmiddagen men på grund av hettan tvingades mamman ge upp efter ett par timmar. De bor bara minuter från klubben Pulse, där massakern ägde rum.

 

– Vi vaknade av ljudet av helikoptrar som cirkulerade ovanför husen. Vi bestämde oss för att göra något för att hjälpa till.

Blodgivare som kommit fram efter långt köande. Bild: TT/John Raoux

Blodgivare som kommit fram efter långt köande.
Bild: TT/John Raoux

Tusentals människor har tagit sig ut för att lämna blod. Bara till den här blodcentralen på West Michigan Street, några minuters bilresa från klubben Pulse, har över 2 000 människor kommit.

– En av de som stod framför mig i kön var på klubben under skjutningen. Han hade krupit ut över döda kroppar. Men han var ändå här, säger Mackenzie Buzzelli.

 

Restauranger har bidragit med mat, andra har lämnat solskyddskrämer, myggspray och paraplyer. Polisbilar syns överallt. En tryckande fuktig hetta vilar över staden. Men stämningen på blodgivarcentralen känns allt annat än uppgiven.

På en brits ligger Pedro Curcovezki, 53. I armen har han en nål. I handen en liten kudde, prydd med en amerikansk flagga, vilken han med jämna mellanrum klämmer på för att öka blodcirkulationen.

– Jag blev hemskt ledsen när jag hörde vad som hänt. Jag är här av solidaritet, säger han.