Turkiet planerar införa dödsstraff

Uppdaterad: 21 november, 2016 15:51

Turkiets regering är klar med sitt förslag till ändringar av författningen. Ett införande av dödsstraff är en av de lagändringar som föreslås — men det kommer inte att tillämpas retroaktivt, säger premiärminister Binali Yildirim.

Turkiet: De föreslagna ändringarna skulle bland annat innebära att president Recep Tayyip Erdogan får mer makt. Presidenten har redan tidigare aviserat planer på att återinföra dödsstraffet.

Både dödsstraffet och den senaste tidens drakoniska maktutövning mot landets medier har väckt förfäran, inte minst i EU. Det senaste inslaget i tillslagen mot medierna är att en rad medarbetare på den prisbelönta tidningen Cumhuriyet gripits.

Utkastet till ny författning ska nu läggas fram för parlamentet, sade Yildirim när han uttalade sig inför partikamrater i dag.