Storebror ser dig… So what?

Uppdaterad: 2 november, 2016 18:18

Att prata om kameraövervakning utan att boken 1984 nämns är nog en matematisk omöjlighet. De flesta diskussioner kring ämnet brukar vanligtvis sluta upp där. I landskapen av George Orwells gråa framtidsmålning. I dystopin om ett totalitärt styrt England, där staten kontrollerar och kuvar sina invånare efter sina egna önskemål. Med hjälp av den karismatiske figuren Big brother övervakas samtliga invånare med kameror och mikrofoner. De förbjuder livstilar, åsikter och till och med vissa ord. Straffet är ofta tortyr, och inte sällan, döden. Och slagorden finns att se överallt i samhället:

Big brother is watching! Storebror ser dig.

Boken skrevs för mer än 50 år sen, och anses av många vara oerhört träffsäker i sin framtidsprofetia. Jag menar, hallå! Kolla på England idag. Fler än 1,8 MILJONER CCTV-kameror övervakar dagligen de stackars britterna. I London filmas du ungefär 300 gånger enligt en brittisk rapport från – varning för passande namn – NGO Big Brother Watch. Det finns till och med kameror som kan prata med dig via högtalare. Tänk den, liksom: You there! Drop the fish and chips and step away from the red telephone booth!. Man får rysningar av blotta tanken.

 
Så kan det vara mer träffande? Visst blev bokens mörka innehåll en bitter sanning! Fantasi blev verklighet! 17-åriga idealist-Olof hade sagt rakt ja, och tagit ännu en bitter sipp av rödvin och ansträngt mig för att inte grimasera framför alla sina idealistkompisar. Men det som dåtidens ungspoling med för alldeles för tjockt reclaim-the-streets-hår, och alldeles för glest vishets-skägg inte insåg var att jämförelsen är haltande. Det blev inte riktigt som Orwell hade tänkt sig. Det blev inte som så många höjt ett varningens finger för att det kanske, en dag, skulle bli.

 

England är långt ifrån en totalitär stat. Det finns ingen Storebror som ser dig, och straffar din frihet. Det finns bara kameror. Kameror som förhindrar brott. Kameror som klarar upp brott. Kameror för att förbättra samhället, inte förvärra. Och om en menar att kameraövervakning bör dömas ut enbart på grund av vad tekniken kan användas till om den hamnar i fel händer. Ja, då kan en säga hej då till i princip allt från bakmaskiner till drönare. All teknik kan användas till att göra ont och vice versa. Det är, som alltid, upp till oss människor och vad vill vi göra med världen. Jag tror, kanske aningen naivt, att vi klarar oss med lite kameror som spanar in oss utan att vi ballar ur Orwell-style.

 

Men glöm inte; Storebror ser dig.