“En spark i ändan på förstå-sig-påare”

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:18

Halv nio i morse kom beskedet att Donald Trump blir USAs nästa president. Ett besked som för många kom som en överraskning. Men för Svante Karlsson som de senaste 15 åren forskat om amerikansk utrikespolitik är resultatet inte oväntat.

—Jag har bott en hel del i USA och om man inte bara träffar folk från de intellektuella kretsarna som kulturmaffian, så kan man se att det finns en misstro mot Washington. En djup misstro mot det politiska systemet. Inte mot konstitutionen men mot det politiska systemet, säger Svante Karlsson.

 

De som känner en misstro mot det politiska systemet menar han är de som är extra mottagliga för den typ av kandidater som inte identifierar sig med Washington. Men vad som nu händer återstår att se. Att resultatet skulle ha några större konsekvenser för Sverige kan Svante Karlsson inte se.

 

—Egentligen påverkar inte detta Sverige någonting. Det blir en spark i ändan på alla ”förstå sig påare” media framförallt, och deras oerhörda oförståelse av amerikansk politik.

 

Han menar att den möjliga konsekvens som kan komma av att Donald Trump nu blir president över USA är Sveriges vara eller icke vara i NATO.

 

—Trump har vid ett flertal tillfällen uttalat sig om att NATO ska bli mindre aktivistiskt. Att man ska sluta upp med att ringa in Ryssland eftersom Ryssland inte är huvudfienden. Och därmed kan man säga att argumenten för att Sverige ska gå med i NATO minskar. Om Ryssland inte är ett hot faller etablissemangets argument för att vi ska gå med i NATO.

 

Det har varit en stormig valkampanj och Donald Trump sa själv i sitt segertal att ”Amerikanska folket behöver tid att läka”. Den fråga som många ställt sig är hur Donald Trump, som inte har någon politisk erfarenhet ska hantera platsen som en av världens mäktigaste män.

 

—Det svaga i det, att han inte är politiker, det är att han inte förstår det politiska interagerandet, förhandlandet, K- handel och massa sådana saker. Han har varit chef för sitt företag och styrt det som han velat. Har någon sagt nej har han kastat ut dem.

 

Det som framförallt gör Svante Karlsson orolig är att man inom det republikanska partiet är oense om utrikespolitiken. Något som kan göra att man hamnar mitt emellan en Obama och Bush politik. Samtidigt tror han att valet räddat det republikanska partiet.

 

—Hade Clinton vunnit tror jag att vi hade sett en splittring inom det republikanska partiet. Har man nu fått sin president efter åtta år tror jag inte man kommer lämna honom.

 

Svante Karlsson är inte förvånad över  Trumps seger. Han tycker det ska bli intressant att se vad som händer .

 

—Det kan bli gräsligt eller relativt bra, säger han.