Händelser som chockade världen

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:18

Franklin Pierce (president mellan år 1853-1857) gjorde sig impopulär då han 1854 införde en lag som gjorde att Nebraska och Kansas kunde införa slaveri. Pierce hade ett uttalat problematiskt förhållande till alkoholen, något som eskalerade efter att hans son avlidit i en tragisk tågolycka. Pierce föreslog även att anfalla Spanien om landet vägrade att sälja Cuba till USA- ett beslut som inte heller gagnade hans popularitet. Han är den hitintills enda sittande president som sökt en andra mandatperiod, men som förlorat nomineringen från sitt parti.

 

Warren G. Harding (1921-1923) förföljdes av elaka rykten om att han skulle ha varit medlem i Ku Klux Klan. Hans motståndare hävdade även att han ska ha haft afroamerikanskt ursprung, något som under 1920-talet fortfarande var en laddad fråga. Harding dementerade ryktena om hans påbrå och fick folket på sin sida med den välkända repliken: Hur skulle jag kunna veta det, Jim? Nog kan någon av mina förfäder ha hoppat över staketet.
Hans tid i Vita huset präglades av en del skandaler, dels på grund av hans förkärlek till spel och älskarinnor, men framförallt då det framkommit att hans inrikesminister, med Hardings kännedom om detta, tagit emot mutor från ett oljebolag. Han ska ha anförtrott sig till sina rådgivare med orden: Jag passar inte för jobbet, jag borde aldrig ha hamnat här.

 

Harry S. Truman (1945-1953) tog över presidentsposten i efterskälvningarna av det andra världskriget. Han tog det ödesdigra beslutet att använda kärnvapen mot Hiroshima och Nagasaki. Detta gör honom unik, då han fortfarande är den enda politiska ledaren hitintills som beordrat användning av kärnvapen mot en motståndare. Den första atombomben, en uranbaserad bomb som namngavs Little Boy, föll över Hiroshima kl. 08:15, den 6:e augusti 1945. Dödsantalet från enbart den första detonationen uppskattades till 90.000- 120.000 personer.

This is a photograph released by the U.S. government in 1960 that shows the Little Boy atom bomb, the type detonated over Hiroshima on Aug. 6, 1945. The bomb was 29 inches in diameter, 126 inches long and weighed 9,700 pounds with a yield equivalent to 20,000 tons of TNT explosive. (AP Photo)

Bilden visar atombomben Little Boy. Foto: AP

Richard Nixon (1969-1974) förutom att ha gjort sig känd för att ha fördröjt fredsförhandlingarna under Vietnamkriget med flera år, så kopplas hans namn starkt samman med den så kallade Watergateaffären. En solkig skandal som uppdagades när fem män greps efter ett inbrott i det Demokratiska partiets högkvarter i Watergatebyggnaden, Washington. Nixon förnekade först all kännedom om inbrottet, men Republikanernas inblaning skulle snart uppenbara sig. Då Nixon tvingades att släppa ifrån sig alla bandade samtal från Vita huset framkom det att han försökt att förhindra undersökningar kring inbrottet. Han valde själv att lämna presidentsposten då det stod klart att han skulle dömas för inblandningen och är än så länge den enda amerikanska presidenten som avgått i förtid.

 

Källor: NE.se, Världens historia och Wikipedia

 

alicepres