Sensationell seger för Trump

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:18

Det som få trodde var möjligt har skett. Donald Trump har överraskande vunnit presidentvalet i USA, enligt nyhetsbyrån AP och Fox News.

 

Han gör det dessutom med bred marginal.

En källa säger till CNN att Hillary Clinton har ringt Trump och erkänt sig besegrad.

 

 

Trump väntas tala inom kort.

 

Opinionsmätningarna missade uppenbarligen systematiskt stödet för den republikanske fastighetsmagnaten.

Trump vann inte bara i stora jämna stater som Florida och Ohio utan även i viktiga stater där demokraten Hillary Clinton troddes ligga bra till: Pennsylvania. Den sista stat som enligt AP gjorde att Trump nådde över de 270 elektorer som krävs var Wisconsin, enligt AP.

 

Pennsylvania, med 20 elektorer, har setts som en stark bastion för Demokraterna de senaste årtiondena. Senaste en republikan vann där var 1988.

 

Av de röster som har räknats har Trump fått omkring en miljon fler än Clinton.

 

Trump-supportrar jublar

 

Utanför Trump Tower på Femte avenyn i New York är avspärrningarna kompakta. Men tvärsöver gatan samlades en grupp sympatisörer när det klarnade åt vilket håll valet barkade.

 

– Det känns starkt och stabilt, säger en lycklig David Paladino till TT.

 

– Jag hoppas att det är början på något nytt.

 

…och Clintons är chockade

 

På Clintons valvaka i samma stad var stämningen en annan men kampanjchefen Jophn Podesta försökte, kort före beskedet om Trumps seger, hå¨lla humöret uppe.

– Varje röst räknas och i många stater är det alldeles för jämnt, så vi kommer inte att ha någonting mer att säga. Ni borde alla gå hem och få lite sömn, vi kommer att ha mer att säga i morgon, sade Podesta.

 

Han meddelade också att Clinton inte kommer att tala.

 

– Vi är så stolta över er. Vi är så stolta över henne (Clinton). Hon har gjort ett fantastiskt jobb, säger Podesta inför ett något avmätt jubel.

 

– Om Trump vinner går vi från en president som är full av medkänsla till en som är full av hat. Det är så sorgligt, sade skribenten Lindsay McGregor till TT.

 

Bestämde sig tidigt

 

I en vallokalsundersökning som CNN gjort säger 62 procent av väljarna att de bestämde sig för vem de skulle rösta på före september. Fem procent har bestämt sig under den senaste veckan och sju procent de senaste dagarna.

 

38 procent av väljarna uppger att de främst valt kandidat utifrån en bedömning om kandidatens förmåga att åstadkomma förändring. Gott omdöme var främsta urvalet för 22 procent, och en lika hög andel har valt utifrån rätt erfarenhet. Endast 15 procent har valt utifrån en bedömning om huruvida kandidaten bryr sig om väljaren som person.

 

I undersökningen har 15 455 väljare runt om i USA deltagit och felmarginalen är plus/minus två procentenheter.