Svenska ledare: Seger för missnöjet

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:18

Missnöjet har segrat, konstaterar svenska politiska ledare sedan Donald Trump valts till USA:s nästa president.

 

Statsminister Stefan Löfven är besviken men hävdar att regeringen var beredd på en Trumpseger — och lovar att samarbeta med Trump.

– En svensk regering och en svensk statsminister måste vinnlägga sig om att ha bra relationer med USA. Det är därför vi har jobbat under hösten med två valresultat, två scenarier, säger Löfven till TT.

 

Regeringen kommer att sträva efter goda relationer med USA även fortsättningsvis, säger han.

 

– Förhållandet till andra staters statschefer ska vara så gott som möjligt. Naturligtvis söker vi samarbete i en rad sakfrågor. Det är handel, det är säkerhet och det är klimatfrågor, bland annat.

 

Löfven ser utfallet i USA-valet som ett resultat av det extremt polariserade och hatiska politiska klimatet. Han anser att alla politiska ledare nu har ett stort ansvar för att detta inte sprids till övriga världen.

 

– Vi kan inte ha ett klimat som bygger på hat och splittring.

 

Seger för missnöjet

 

Utrikesminister Margot Wallström är besviken och tycker att Trumps seger är “ganska oroväckande”, med tanke på de uttalanden han har gjort under valkampanjen.

 

– Men det återstår att se hur det omsätts i praktisk handling.

 

När det gäller det kommande samarbetet med USA i FN:s säkerhetsråd säger Wallström att regeringen ska “investera i att vara konstruktiv”.

 

– Men vi kommer inte heller ge efter på våra grundläggande värderingar, demokrati och mänskliga rättigheter och också kvinnors rättigheter.

 

Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger att världen egentligen vet väldigt lite om vad Donald Trump kommer att innebära som president och överbefälhavare för den amerikanska militären.

 

– Det var ett stort missnöje som präglade kampanjen, nu gäller det att se framåt och hur han kan använda sin roll så konstruktivt som möjligt, säger hon.

 

TT: Statsministern och utrikesministern andas en viss besvikelse över valresultatet. Är du också besviken?

 

– Jag hade en Hillary-affisch i mitt rum och jag hade föredragit henne. Men det amerikanska folket har fattat sitt beslut.

 

Klump i magen

 

Centerledaren Annie Lööf säger till SVT att hon är “bedrövad, men också beslutsam”.

 

– Jag känner en stor klump i magen, säger hon.

 

Lööf är förfärad över Trumps sexism och rasism, säger hon och frågar sig hur hans valseger kommer att påverka världsekonomin och amerikanernas vardag.

 

– Och hur kommer det påverka svenskarnas vardag med en farlig populist på USA:s högsta post?

 

Hon oroas nu över kommande val i Frankrike och Tyskland.

 

– De här farliga populisterna tar ju allt större makt.

 

Har drabbats hårt

 

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt konstaterar att Trump har lyckats fånga upp det missnöje som finns i USA.

 

– Många i USA har inte fått lönehöjningar på årtionden, många har drabbats hårt av krisen 2008, säger han.

 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger till TT att hon känner “en viss sorg” och en oro över vad valresultatet kommer att innebära för säkerhetspolitiken och för jobben i både USA och Sverige.

 

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin skriver i en kommentar att röster för fred, jämställdhet och miljö nu blir ännu viktigare.

 

“Ingen kan i dag med säkerhet säga vilken politik Trump kommer att föra när han väl blir president, men det han sagt om både säkerhetspolitik, frihandel, mänskliga rättigheter och klimatpolitik oroar”, skriver de.

 

Åkesson inte förvånad

 

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson är “inte det minsta förvånad” över Trumps valseger.

 

– Det här är ett rejält slag mot etablissemanget, ett slag mot den kulturella eliten, den ekonomiska eliten, den mediala eliten. Och det är samma strömningar som vi har sett i Europa och Sverige, säger Åkesson till TT.

 

Trump har fångat upp “en oerhörd diskrepans mellan folket och eliten” och “talat till folk så att folk förstår”, enligt SD-ledaren, som själv inte kan identifiera sig med republikanen.

 

– Men jag förstår dem som röstade på honom, precis som jag förstår dem som röstade för brexit.

 

Förre statsministern och Moderatledaren Fredrik Reinfeldt konstaterar att opinionsbranschen nu är en krisbransch.

 

– Samtidigt ska vi komma ihåg att det sker en mobilisering i det här valet som är ovanlig, en swing i industristaterna som brukar rösta demokratiskt, säger han till TT.

 

– Världens mäktigaste väljare just nu är en något åldrad, arg, vit man. Det avgjorde brexit-omröstningen och det gör Donald Trump till president i USA, säger Reinfeldt.