Idag väntar Jannes stora prov

Uppdaterad: 10 november, 2016 18:40

Det nalkas VM-kval. Alla vill till Ryssland 2018 men alla kommer inte få sin önskan uppfylld. En tidig seriefinal väntar under morgondagen för Sverige borta mot Frankrike som repat sig senaste åren från tidigare skandaler och svaga resultat. Detta blir Janne Anderssons första riktiga värdemätare. Jag vet att vissa av er nu stannar upp och tänker men Holland då?. Nä, Holland är på nedgång och är inte i nuläget det de en gång var.
Det nya landslaget utan Zlatan har visat att det faktiskt finns ett liv efter honom, även om det livet inte är lika lockande. Det är bara att se hur Svenska fotbollsförbundet chocksänkt biljettpriserna när det kommer till såväl hemma som bortamatcher på grund av det låga intresset. Men inte ens det har hjälpt tillräckligt och det har varit ett publikfiasko på hemmaplan sedan dess.

 

Det handlar förstås inte om något annat än att Zlatan inte är kvar, hur man än vänder och vrida på det. Dragningskraften existerar inte. Det kanske inte är förrän nu förbundet förstår hur bortskämda man varit när man hade Zlatan. Det är något det Svenska fotbollsförbundet måste ta itu med, i synnerhet i en tid när förbundets ekonomi inte mår så bra. Hur ska de skapa ett intresse? Men sju poäng efter tre matcher är enbart godkänt och inte mer än så. Enda poängtappet kom i Sveriges öppningsmatch mot Holland. Å andra sidan ska man inte dra några stora slutsatser av det än. För att man ska inte glömma att Holland blev rånade på segern när Bas Dost knoppade in det regelrätta och tilltänkta segermålet i slutsekunderna. Men domaren ville annat trots att målet borde ha godkänts. Dessutom är Holland på dekis. Även tunga medlemmar i ledarstaben har lämnat nyligen och Holland är allt annat än i ett välmående skick. Det är ingen bedrift att slå Holland längre. Island slog de både på hemma och bortaplan i senaste EM-kvalet, och då menar jag verkligen inte att förringa det isländska landslagets prestationer, tvärtom.

 

Island har ett oerhört intressant och starkt landslag och jag har i flera år påtalat hur bra de lyckas med tanke på hur få invånare landet har. Men det förtjänar en egen krönika. Men jag kan ta det kort: Antalet på enbart licenserade fotbollsspelare i Sverige är dubbelt så mycket än Islands totala befolkning.Bulgarien behöver vi inte nämna så mycket mer än att de är sämre än någonsin. Luxemburg är i slutändan blåbärsnationen Luxemburg, hur mycket än media försökte blåsa och hypa upp landslaget inför mötet mot Sverige.
Lustig, Olsson och Berg missar matchen på grund av skador. Även skadeförföljde Ekdal är ett stort frågetecken. I det franska lägret missar Umtiti och Kurzawa matchen, samtidigt som Coman är tveksam till spel. Allt annat än seger för Frankrike är en skräll. Men den som lever den får se. Imorgon gäller det. Då ställs Janne Andersson för sitt första riktiga prov med landslaget. Då kanske vi på allvar kan veta om det finns ett någorlunda liv efter Zlatan eller inte.