Män förklarar saker för mig

Uppdaterad: 21 november, 2016 13:48

Vid det här laget måste du väl ha hört talas om mansplaining. För er som inte hängt med i debatten; tillåt mig att förklara. Det är när män, utan inbjudan eller förfrågan, börjar förklara saker för kvinnor. Att jag nu förklarar fenomenet är alltså INTE mansplaining, eftersom jag har en fitta. Häromveckan var jag med om något så extremt som att en man mansplainade mansplaining för mig. Så sjukt meta.

Det är först i år som ordet har slagit igenom i de breda massorna. Jag tror dock att jag talar för många livmodersbärande snippinnehavare när jag säger att ordet blev en ”aha”-upplevelse. Det satte fingret på något som alltid har funnits där och liksom skavt. Något jag och mina väninnor talat om i flyktig förbifart. Hur män förklarar saker för oss, trots att vi inte bett om det.

 

Det kan vara små triviala vardagssaker. Att en kompis pappa känner ett behov av att förklara hur man hanterar en sladd på bilen i blixthalka. Nej tack. Jag har tagit körkort, klarat halkbanan och dessutom vuxit upp i Västerbotten. Det får gärna vara sportrelaterat, som att förklara reglerna i hockey för mig när jag går på en Björklöven-match. Eller någon som förklarar varför det går så infernaliskt jävla dåligt för Björklöven.

 

I veckan har fackföreningen Unionen lanserat sin mansplainingkampanj för att uppmärksamma detta som ett problem på arbetsplatsen. Och då jävlar blev det liv i lådan. Internettrollen gick bärsärk. Det här är sexism gentemot män, skriker några. Dö feministjävlar, skriker några andra. Det handlar inte alls om män och kvinnor utan är en fråga om introverta och extroverta, skriker ytterligare ett annat hörn. Fan vilken rolig idé, tänker jag.

 

Det är så vansinnigt historielöst att angripa Unionen med sexismargumentet och säga att det handlar om hur utåtriktad man är. Vi lever i ett patriarkat där männen tjänar mer, har mer politisk makt och ekonomiskt inflytande. Att med glimten i ögat starta en kampanj mot mansplaining på arbetsplatsen är att sparka uppåt, inte nedåt.

 

Det är inte bara män som har trollat den här kampanjen, men de är en överväldigande majoritet. Jag fattar. Alla män mansplainar inte. Men i ett samhälle där bolagsstyrelser och chefspositioner genomsyras av svågerpolitik och snoppföreträde måste alla kränkta människor inse att det handlar om självinsikt och självdistans. Tänka; okej, varför har det här blivit en grej? Inse att i tjejers vardag så är det här ett problem som tar upp tid, energi och framförallt är en jävla påfrestning i arbetslivet.

 

Jag är ingen ung arg feminist som vill bränna alla män på bål. Jag är en ung arg feminist som har fått nog av att ”kvinnoproblem” blir nedprioriterade, oavsett om de är fysiska eller psykiska. Låt oss ha en mansplainingakut att ringa till. Och för guds skull, injicera en liten dos självinsikt så kommer du också förstå varför det är helt sjukt att du ska mansplaina varför mansplaining inte finns.