Frölunda kämpar på trots stjärnor i Pyeongchang

Uppdaterad: 8 februari, 2018 08:59

Imorgonkväll spelar Frölunda match mot Skellefteå i pågående SHL. Det är en viktig match: båda lagen kommer från två raka förluster. Samtidigt är några av de starkaste spelarna i Pyeongchang och spelar för Svenska landslaget i OS.

I år är det första vinter-OS sedan 1994 när de gamla reglerna från NHL åter implementeras. Dessa innebär att spelare i NHL inte får lämna den amerikanska ligan för de olympiska vinterspelen, vilket i längden medför att det svenska landslaget i stället får fylla leden med fler SHL-spelare. Detta påverkar lagen i SHL som måste fortsätta utan några av sina större spelare. För de klubbarna som påverkats av bortfallen har inget drabbats mer än Frölunda HC. Fem av deras stjärnspelare, däribland centrarna Jan Muršak, som spelar för Slovenska landslaget och Ungdomshoppet Rasmus Dahlin och Joel Lundqvist, som spelar för det Svenska landslaget, är frånvarande.

 

— Vi har varit med och beslutat att det är så här vi vill ha det i SHL och då får vi acceptera läget och spela efter förutsättningarna. Det är inget vi kan gråta över nu, säger Frölundas huvudtränare, Roger Rönnberg. Han verkar inte speciellt orolig över hur bortfallet kommer påverka morgonkvällens match.

 

— Vi får möblera om lite grann i våra enheter. Det blir andra som får kliva fram. Vi har haft en planering för det här hela sässongen så det är inte så dramatiskt, säger Rönnberg.

 

Frölunda har hittills kämpat i motvind i SHL. De två senaste matcherna slutade i förluster, de ligger bara fem poäng från åttondeplatsen och Skellefteå ligger bara två poäng bakom i tabellen. Att stirra sig blind på resultaten är dock inte lagets stil. Roger Rönnberg menar att lagets fokus mer ligger på att pela bra hockey och att inte bjuda motståndaren på för många enkla situationer.

 

— Vi har ett facit över hur vi vill att det ska se ut. Frågan är vad Skellefteå gör för att försvåra för oss, säger han.

 

Även om Frölunda drabbats hårdast av stjärnspelarnas frånvaro är de knappast ensamma i SHL. Morgondagens motståndare Skellefteå saknar tre offensiva pjäser i Joakim Lindström, Oscar Möller och Pär Lindholm. Och som plåster på Frölundas sår har Pathrik Westerholm, som nyligen varit frånvarande efter en skada återvänt till rinken för att agera center tillsammans med Joel Mustonen i Muršaks och Lundqvists ställe.

 

— Vi tycker vi har spelat rasande bra ishockey och det ska vi fortsätta med.