Göteborg förbereder inför lördagens Melodifestival

SVT:s projektledare Cecilia Zollitsch. Foto: Julia Brandt

Uppdaterad: 7 februari, 2018 19:20

På lördag är det dags för årets andra deltävling i Melodifestivalen, denna gång är det Göteborg och Scandinavium som står värd.
– Vi planerar inför detta hela året och det är otroligt häftigt att se hantverket, säger SVT:s projektledare Cecilia Zollitsch.

2022 kablar med en sammanlagd längd av 1,6 mil. Vikten på ljusanläggningen är 13,7 ton. Det står röda sammetsstolar på parkettgolvet, och ännu fler står uppradade på golvet runtom. Scenen blinkar i rosa och lila, färger som representerar Melodifestivalen. Kablar, kameror och utrustning förflyttas mellan de som arbetar och scenen. Ljus, ljud, bild – allt måste bli bra.

 

Cecilia Zollitsch är projektledare för SVT och har ansvaret för att allt går rätt till inför lördagen.

 

– Vi planerar inför detta hela året och det är otroligt häftigt att se hantverket. Att stå här på lördagen och se sändningen gå iväg. Att se LED-lamporna vi har pratat om på mötena lysa upp scenen.

 

Sedan 2003 har Scandinavium varit värd till Melodifestivalens deltävlingar. I år tänjer scenen på måtten åt alla håll. Det är den bredaste och högsta som någonsin gjorts. En 20 meter lång catwalk går ut från scenen och innesluter publiken. Något mer som är nytt för i år är att greenroom är placerad i arenans andra ände på parketten bland publiken, innan har greenroom endast befunnit sig på parketten under finalerna i Friends Arena i Stockholm.

 

– Det är mycket och göra just nu, men det är väldigt härligt att komma till den punkten när det äntligen blir verklighet av alla papperskonstruktioner, säger Cecilia Zollitsch.

 

Varje dag arbetar ungefär 150 personer med att förbereda inför Melodifestivalen. På lördag kommer den siffran mer än fördubblas. Personer anlitas lokalt för att bland annat arbeta som vakter, hjälpa till att köra runt personal och artister, och agera bärhjälp.

 

Under onsdagen är det lugnt, men redan idag sätter repetitionerna igång. Bland annat kommer Göteborgs Ida Redig och Liamoo göra debut i tävlingen. Klockan 20:00 på lördag på SVT1 är det dags för Göteborg att bidra till årets Melodifestival. Bland annat kommer artister som Margaret och Stiko Per Larsson delta. Författaren Jonas Gardell kommer även göra debut i årets tävling med låten “Det finns en väg”.

 

 

 

FAKTA: Mello 2018

  •  I år är det den 58:e upplagan av Melodifestivalen.
  • Personal och artister äter drygt 1500 måltider per vecka under turnén, det vill säga totalt 9000 måltider.
  •  Sammanlagt kör Melodifestivalens fordon cirka 5000 mil under turnén och transporterar omkring 200 ton utrustning.