Hovrätten friar Muller i SAAB-rättegång

Robert Muller utanför hovrätten FOTO: TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:16

Saabs tidigare VD Victor Muller friades igår från misstankarna om grovt svindleri. – Det går inte att säga att Muller gav felaktiga uppgifter, säger Ralf G Larsson, hovrättspresident i rättegången.

För sju år sedan blåste det rejält kring det svenska biltillverkningsföretaget Saab Automobiles. I februari 2011 firades Independence day ‧- Saabs första år efter skilsmässan från jätten General Motors (GM) – men redan i april lämnades konkursansökan in till tingsrätten i Vänersborg.
Efter en tid av olönsamhet uppstod nytt hopp för Saab när GM meddelade att företaget skulle säljas till Spyker, en sportbilsindustri i Nederländerna, med Victor Muller som vd och ansikte utåt. Den svenska biltillverkningen, som hotades att läggas ner med GM som ledning, verkade kunna fortsätta och de cirka 3000 anställda pustade ut. Lyckan varade inte länge.
Victor Muller klev in som ny vd efter Jan Åke Jonssons avgång i mars 2011. Skeptiska observatörer i mediekåren fortsatte att ifrågasätta Saabs framtid medan Muller uttryckte att de ekonomiska svårigheterna som hade funnits inom företaget var lösta.
Enligt åklagarsidan försökte Muller och andra högt uppsatta inom företaget medvetet att vilseleda allmänheten halvåret innan företagets slutgiltiga konkurs i april 2011. Han och ytterligare sex personer inom företaget åtalades vid Vänersborgs tingsrätt misstänkta för i huvudsak grovt försvårande av skattekontroll, grov urkundsförfalskning och svindleri. De samtliga åtalade friades på alla punkter 2017, men åklagaren överklagade två delar av domen: dels Muller för grovt svindleri, och två revisorer för osant intygande. Åklagaren yrkade på att Muller skulle dömas till ett och ett halvt års fängelse.
Igår kom hovrätten med sin dom. Det stod klart att Mullers uttalanden i medierna inte gör honom ansvarig för svindleri. Ralf G Larsson, hovrättspresident i rättegången, säger att Mullers uttalanden var för allmänna.
– Det krävs ett specifikt uttalande där han säger något som är nog för att vilseleda, men de uppgifter han gav var så allmänna att de inte är tillräckligt. Han sa till exempel att produktionen för en viss dag var igång, utan att det betydde att den skulle vara igång nästa dag.
Han fortsätter:
– Det går inte att säga att Muller gav felaktiga uppgifter när han sa att de ekonomiska problemen höll på att bli lösta, eftersom han just i det läget arbetade på lösningar som skulle få in mer pengar.
Huruvida Saab-målet kan nå Högsta domstolen vill Ralf G Larsson inte kommentera.