Medani flydde till Sverige: “Jag hade inga drömmar, och nu kan jag gå vilken utbildning som helst”

Medani Kisha, 19år. FOTO: Nathalie Mathisen

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:16

Medani Kisha, 19, kom till Sverige mitt i den största flyktingvågen från Eritrea 2015, när antalet asylsökande från landet var uppe i 40 000. När Medani fyllde elva hämtade militären hans två äldre bröder och strax därpå hans pappa. Medani bestämde sig då för att fly ensam.

För tjugo år sedan var Eritrea Afrikas framtidslöfte. Idag liknas landet vid Nordkorea och eritreaner är den andra största asylsökande gruppen i Sverige, efter Syrien. Landet saknar yttrandefrihet, rörelsefrihet, och har obligatorisk militärtjänst från 17 år , ofta utan bortre tidsgräns.

 

Medani Kisha tog sig över gränsen till Sudan och därifrån fick han hjälp av smugglare för att komma till Libyen.

 

– Jag hade inga drömmar, och nu kan jag gå vilken utbildning som helst. I Eritrea kunde man inte bestämma något för sig själv, säger han.

 

Men i början var det svårt. I sex månader fick han vänta på sitt asylbesked i Lerum.

 

– Jag kom som 17-åring, det var många som flydde från Eritrea hit under den perioden. Vi fick väldigt lite hjälp, jag hade inga vänner och i sex månader bodde jag själv utan någonting.

 

Meron Estefanos, människorättsaktivist, journalist och tidigare forskare kring flyktingströmmarna på Tilburg University. Hon säger att de som väntar på asyl behöver mer stöd och efter att de fått uppehållstillstånd behöver de hjälp att samla sig. Asylen räcker inte, de måste se till att individen får den hjälp som den behöver säger Meron Estefanos.

Meron Estefanos. FOTO: Nathalie Mathisen

 

– Eritreaner som flyr hit har sett sina vänner dö. En kvinna kan ha blivit våldtagen tre gånger innan hon kommer fram. Ett uppehållstillstånd kan dröja upp till tre år och under tiden behöver de hjälp med att hantera vad de har gått igenom.

 

Under tiden som Medani Kisha väntade på sitt asylbesked så lärde han sig svenska själv på stadsbiblioteket. De få ord han kunde använde han när han började spela fotboll i Lekstorps IF – ett lag han fortfarande spelar i.

 

– Det fanns en fotbollsplan nära vårt asylboende. En dag kom tränaren förbi och såg oss från boendet spela. Han sa att vi kunde komma på en uttagning och vi som hade nivån fick vara med i laget. Jag har flera vänner där och trots att jag bor i centrala Göteborg nu vill jag fortsätta spela med dem, säger Medani Kisha.

 

Men inte ens en asyl kan garantera ett liv utan hot och förföljelse. Integrationscentrum, som vägleder nyanlända i Göteborg, har konstaterat att den eritreanska regimen fortsätter att utöva kontroll över de som flyr. Genom att ringa och göra sin existens påmind hindrar de nyanlända att tala illa om landet. Därför har Sjöfartsmuseet Akvariet valt att uppmärksamma Eritrea i en utställning.

 

Framtidshoppet är dock starkt för Medani. Han studerar till undersköterska och berättar att han har drömmar idag. Det hade han inte i landet där båda hans bröder togs av militären innan de fick möjlighet till utbildning.