MP:s drag för att lösa förskolekrisen

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:16

Karin Pleijel (mp) lämnar sina poster i Göteborgs förskole- och utbildningsnämnden med hänvisar till Miljöpartiets kultur av maktfördelning och rotation.

— Jag tycker att det är viktigt att andra personer ska också kan få möjlighet att ta nämndeuppdrag.

Karin Plejels post som vice ordförande i Göteborgs kommuns utbildningsnämnd kommer tillsättas av partikamraten och tidigare politiske sekreteraren Ulf Karlsson medan Martin Nilsson, nuvarande ledarmot i interimistiska förskolenämnden tar över Plejels post som ledamot i den interimistiska förskolenämnden. Pleijel sitter dock kvar i grundskolenämnden och som ansvarigt kommunalråd. Enligt Karin Pleijlel har hennes avgång varit beslutat senan länge och hon motiverar det delvis med den centraliserande omorganisationen i kommunens förskolenämnd.

 

— Eftersokm det är en stor förskolenämnd som tar över alla förskolor 1a juli så känns det riktigt att den som tar över då också ska sitta i den interimistiska förskolenämnden. Därför valde jag att avgå från just det uppdraget just nu, säger Karin Pleijel.

 

Förskolenämnden har legat i stormväder sedan det i december uppdagades att förskolor i Göteborg inte kunde leva upp till den standard av platstillgänglighet som de enligt lag måste kunna erbjuda. Omorganisationen, menar Karin Pleijel, kommer hjälpa till att lösa krisen.

 

— Vi kommer ha mycket fokus på att lösa platsbristen. Sedan tänker vi ta fram långsiktiga modeller för att se till att vi inte hamnar i den här sittsen igen. När vi får en central förskolenämnd blir det kanske lite lättare att samarbeta mellan stadsdelar. Centrala nämnden gör lättare för sammarbete, säger Karin Pleijel.