Så ska polisen bekämpa fula fiskar i kanalerna

Stefan Karlsson vid sjöpolisen testar den nya vattenskotern. Foto: Fanny Lyrheden.

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:16

En ny vattenskoter ska äntligen sätta stopp för buskörningen i Göteborgs kanaler. Det hoppas sjöpolisen, som storsatsar på att förnya sin flotta till sommaren.
– Den är som en polismotorcykel på vatten, säger Rune Karlsson vid sjöpolisen.

Just nu anordnas Båtmässan för 59:e gången i Göteborg. Den 3-11 februari är mer än 300 utställare på plats på Svenska Mässan för att visa upp det senaste inom båt- och vattenliv. Bland dem finns sjöpolisen, som ställer ut den nya vattenskoter som till sommaren kommer att ingå i polisens flotta. Med hjälp av skotern kommer de för första gången ha möjlighet att röra sig i Göteborgs kanaler, och förhoppningen är att deras närvaro ska minska buskörningen i mindre vattendrag.

 

– Som det är i nuläget har vi ingen farkost så vi kommer in i kanalerna och kan stoppa det här. Men från och med nu ska vi kunna åka in och dämpa hastigheten och lugna ner dem lite. Jag hoppas att vi kommer bli mer synliga än vi hittills har varit. Den är som en polismotorcykel på vatten, säger Rune Karlsson vid sjöpolisen.

Från vänster: Stefan Karlsson och Rune Karlsson. FOTO: Fanny Lyrheden

 

Sjöpolisens ansvarsområde på västkusten sträcker sig från den danska gränsen i söder till den norska gränsen i norr, och inkluderar dessutom Vänern, Vättern och andra mindre sjöar.

 

Den nya vattenskotern är en del polisens satsning på att förnya sin flotta. Planen är att ersätta de båtar från slutet av 80-talet som tidigare ingått i flottan, och som håller på att falla isär. Förutom skotern ska två nya båtar patrullera Göteborgs vattendrag: en stor motorbåt på 15 meter och en något mindre på 10 meter.
Båtmässan är redan inne på sin fjärde dag, och Rune Karlsson berättar att vattenskotern varit populär hittills.

 

– Det har varit mycket besökare och mycket kommentarer och generellt kan man säga att de flesta är väldigt positiva. 95 procent tycker bara att det här bra och att vi är på rätt väg.

 

I sommar sjösätts vattenskotern för första gången. Innan dess ska sjöpoliserna genomgå en utbildning, och även om fordonet är ett nytt redskap för många ser Rune Karlsson fram emot att få bekanta sig med poliskårens senaste tillskott.

 

– Det är väl ingen av oss som har kört särskilt mycket på en vattenskoter hittills. Men jag tycker det är kul, fastän jag har några år på nacken som sjöpolis.

Ritningar visar hur de nya polisskotrarna ska se ut. FOTO: Fanny Lyrheden