Fler kaskeloter i västsvenska vatten

Fler och fler valar söker sig till den svenska västkusten. Foto: Sanne Anttila

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:15

Sju till åtta kaskeloter sågs simma mitt i Kosterfjorden. Att Kaskeloter vistas i svenska vatten är extremt ovanligt, men de kan komma att bli fler. Det säger Svante Lysén, valexpert vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Det var under måndagen som en flock kaskeloter sågs vila vid ytan av Kosterfjorden.  Att kaskeloter vistas i svenska vatten är något som är extremt ovanligt. Under de senaste 100 åren har endast två stycken kaskeloter setts i dessa områden.

 

I framtiden kan det dock bli vanligare med större valar i svenska vatten.
– Vi märker att fler och fler valar letar sig upp hit. Jag tror att när det gäller stora valar, är det en slags återhämtning från forna dagars valjakt, säger Svante Lysén.
Kaskeloten har i flera områden blivit fridlyst, och de har på så sätt ökat i antal. Att fler valar hittar hit beror också på att vattnen gradvis blir varmare, och att valarnas fiskföda på grund av detta rör sig uppåt.

 

Det var till en början oklart vilken typ av val det rörde sig om, men man kunde senare konstatera att de tio till 15 meter långa djuren var kaskeloter.
– Vi trodde till en början att det var knölvalar, men eftersom att de sprutade snett framåt kunde vi se att det var kaskeloter, säger Svante Lysén. Olika valar har olika sprut. Med sprut menar man den fontän av vatten som skapas när valen andas ut.

 

Det kan finnas flera anledningar till att kaskeloterna vistats just utanför Kosteröarna.
– De simmar ju runt och letar efter mat, och det skulle mycket väl kunna vara så att de råkat hitta mat just här, berättar Svante Lysén.

 

Enligt honom skulle en anledning också kunna vara att något skrämt hit dem, eller att de helt enkelt utforskade.
– Jag kan tänka mig att valar, precis som människor ibland är ute på lite upptäcktsfärd, och att de på så sätt kommit in där, säger Svante Lysén.
I samband med det ovanliga fyndet utanför Kosteröarna höll Naturhistoriska museet under torsdagskvällen en rundtur för barn, där Svante Lysén berättade om just valar.

 

Ola Brusehed, pedagog vid Naturhistoriska museet, medverkade också under kvällen.
– Djur och natur är ju grunden för allt egentligen, det är viktigt att ta hand om det. Jag hoppas att barnen blir nyfikna och vill lära sig mer, säger Ola Brusehed.

 

Klara, ett av barnen som deltog är nöjd med kvällen, och tycker valar är spännande.
– Det är häftigt att de kan vara så stora, och att de kan hålla andan så länge, säger hon.