Kyssande gondoler på Göteborgs nya linbana

Den nya linbanan ska gå mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen. Pressbild.

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:15

Vinnarna av designtävlingen inför den kommande linbanan som ska gå mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen är utsedda. Teamet som vann tävlingen är New Beacons med ett förslag som förenar arkitektur och funktionalitet.

Bakom New Beacons står Göteborgs-baserade Kjellgren Kaminsky Architecture. Och Amsterdam-baserade arkitekt- och designkontoret UNStudio.

– New Beacons är det förslag som mest övertygande förenar arkitektonisk kvalitet och funktionella krav. Poesi och lekfullhet kombineras med flexibilitet och utvecklingsbarhet, säger Lena Dübeck, tävlingsjuryns ordförande, enhetschef Stadsmiljö, trafikkontoret Göteborgs Stad.

 

Göteborgs Stad har i samarbete med Västtrafik och organisationen Sveriges Arkitekter arrangerat designtävlingen. Både på nätet och på utställningar i Göteborg har fyra prekvalificerade team fått visa upp sina förslag för allmänheten.

 

Förslagen lämnades in under hösten 2017 och nu, den 8 februari har juryn utsett det vinnande laget med motiveringen att New Beacons förslag har ett genomarbetat designkoncept för både torn och stationer. Sex torn i olika höjder och fyra stationsbyggnader ska byggas.

– När två gondoler möts kommer det att uppstå ett extra ljussken, kyssande gondoler, ett poetiskt inslag i det vinnande förslaget, säger Lena Dübeck till TT.

 

Stadsbyggnadskontoret kommer parallellt arbeta fram nya detaljplaner som krävs för att bygga linbanan. Stort fokus kommer läggas på linbanans gestaltning och hur den kommer förhålla sig till resten av staden.

 

Linbanan väntas bli klar under sommaren 2019. Ändstationerna planeras vid Järntorget och Wieselgrensplatsen, tillsammans med två mellanstationer på Lindholmen och Ramberget. Den planerade linbanan utgör en förändring av stadsbilden både på korta och långa avstånd.