Mikael Wickelgren: “Volvo har lyckats tack vare ägaren”

Volvo Cars ägare Håkan Samuelsson Foto: TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:16

Biltillverkaren Volvo Cars har gjort ett rekordår med en rörelsevinsten landade på 14,1 miljarder kronor för 2017. Förra året är en ökning med nästan 28 procent jämfört med 2016, då rörelsevinsten låg på strax över 11 miljarder kronor.

Mikael Wickelgren, doktor i företagsekonomi, verksam vid Handelshögskolan i Göteborg och Högskolan i Skövde menar att Volvo Cars framgång beror på flera faktorer. Ägaren för Volvo Cars, Håkan Samuelsson, har i detta fall sett till att företaget har fått tillräckliga resurser för att expandera verksamheten mer och etablera sig väl, framförallt på den kinesiska marknaden.
– De har absolut haft en ägare som har tagit ansvaret för verksamheten på ett sätt så man har gjort kloka investeringar, säger Mikael Wickelgren.

 

Mikael Wickelgren menar även att företaget har idag inga kvarvarande band med tidigare ägare och deras produkter och teknik. Den nya ägaren har i dessa fall utvecklat nya.
– Det är ju kostsamt och det kräver en avsevärd finansiell styrka, vilket Volvo Cars har lyckats ordna tack vare ägaren.

 

Mikael Wickelgren menar att framtiden för Volvo Cars är ljus – så länge de spelar sina kort på samma sätt som de gjort nu. Han menar även att fabriksstarten i USA blir som en nystart för Volvo Cars.
– De verkar ju ha slagit in på ett väldigt sätt som verkligen fungerar. Nu har man en ganska omfattande erfarenhet om hur det är att uppföra en sådan här verksamhet. Man är ju dock övertygad om att det är positivt att ha den lokala förankringen en fabrik medför.

 

Volvo Cars har påtagliga utmaningar på den Nordamerikanska marknaden med växlande framgångar och problem. Då företaget inte haft en särskilt positiv försäljnings- och marknadsutveckling de senaste åren. Detta kan dock ändras beroende på vilka produkter man väljer att erbjuder kunderna i Nordamerika.