Ny folkhögskola med sikte på psykisk hälsa

Saied Roshan är rektor på Arbetarrörelsens folkhögskola. Nya spännande utmaningar väntar i och med uppstarten av den nya folkhögskolan Gyllenhuset, för människor med psykisk ohälsa. Foto: Filip Ekblad

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:16

Idag finns det många som på grund av ohälsa inte klarar av sina studier. Sedan en månad tillbaka så finns en ny utbildning i Göteborg: Gyllenhuset. Syftet är att nå ut med anpassade studier till människor med psykisk ohälsa.

Saied Roshan är rektor på både Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg och det nystartade Gyllenhuset. Han säger att det idag uppskattas vara 20-25 procent av eleverna runt om på landets olika utbildningar som har svårt att klara av de ordinarie undervisningssätten.
– Man måste se till själva individen. Alla vill klara av sina studier. Ibland är det miljön som måste anpassa sig – inte eleven.

 

Den nya utbildningen är ett samarbete mellan stiftelsen Fontänhuset Göteborg och Arbetarrörelsens folkhögskola. Idén är att man ska kunna nå ut till de som står längst ifrån arbetsmarknaden. Att öppna dörrar för människor som på grund av psykisk ohälsa inte fått möjlighet att påbörja eller fullfölja sina studier.

 

Grundskolekompetens är inget krav för att söka till Gyllenhuset, utan man fokuserar på att läsa upp den grundläggande behörigheten. Med studier i matte, engelska, historia, samhällskunskap och svenska kan man reglera både studietid- och studietakt för att passa den enskilde individen.
– Har du svårt att komma upp tidigt på morgonen kan man diskutera fram när undervisningen passar bäst för dig, säger Saied och fortsätter:
– Du läser och förverkligar din dröm efter din egen förmåga.

 

Psykisk ohälsa är något som kan ta uttryck på många olika sätt, och kan för många vara ett laddat begrepp. Saied menar att målet är att man ska kunna klara av vardagen på ett bra sätt.
– Vi jobbar med psykisk hälsa. Målet är att efter ha gått den här kursen, så kommer du må bättre, säger Saied.

 

Samarbetet startade för ungefär fyra år sen. Under årens arbete tillsammans har det visat sig att behovet och efterfrågan är stor när det gäller just specialanpassade utbildningar. Det finns liknande utbildningar riktade mot folk med funktionsvariationer, men det har saknats inom andra områden. En plats på en sådan här utbildning kan ses som ett naturligt steg i rätt riktning, för att sedan komma ut på arbetsmarknaden.

 

Som alla nystartade folkhögskolor så har Gyllenhuset en treårig prövotid. Under denna tid får man handledning av en redan etablerad skola, och får hjälp att nå de mål som sätts upp. Man behöver påvisa att behovet av utbildningen finns, och att man verkligen behövs. Målet är att det ska bli en helt fristående verksamhet – vilket man ser positivt och självsäkert på.
– Vi tror så klart att vi kommer att lyckas – annars skulle vi aldrig gått in i det här, säger Saied.