Se upp på vägarna: olycksveckan är här

Kör inte om snöplogen om du hamnar bakom. Foto: TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:16

Det vankas sportlov den kommande veckan. Det innebär att det är många som ska ge sig ut på hala vägar samtidigt och risken för olyckor ökar drastiskt.
– Om man är trött när man kör så är det lika farligt som att köra rattfull, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig hos Motormännen.

– Under sportlovsveckorna ökar olycksantalet på de svenska vägarna rejält. Rent historiskt har olycksantalet under sportlovsveckan ökat med 15-30 procent jämfört med en vanlig vintervecka, säger Carl Zeidlitz som är trafiksäkerhetsansvarig hos bilorganisationen Motormännen.

 

Men för den som tänkt ge er ut på vägarna under morgondagen så ser det ut att bli ganska bra resväder för att vara i februari.

– I Göteborg väntar något torrare luft än idag men med temperaturer kring nollan. I och med de låga temperaturen så kan det bli halt på vägen så var försiktiga. Ingen nederbörd väntas vilket underlättar för föraren, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Söderöver kan man räkna med ungefär samma väder som i Göteborg, åt Stockholmshållet blir det några grader kallare samtidigt som solchanserna ökar och norrut förväntas ingen nederbörd och sikten ska vara klar.

 

Oavsett vart man ska åka så gäller det att vara väl förberedd. En viktig grej är att kolla att man har bra däck. Enligt lagen ska man ha minst tre millimeters mönsterdjup på däcken. Carl Zeidlitz menar dock att det inte räcker utan man ska ha minst fem millimeters mönsterdjup. Vidare är det bra att ha med sig snökedjor eller en petflaska med sand om man skulle köra fast i snön. Sanden kan kastas framför hjulen för att göra det lättare att köra.

– Det är också bra att veta att om man ska ut i Europa så är det förbjudet med dubbdäck i både Tyskland och Polen. Dessutom är det lag på att ha snökedjor i bilen om man ska köra i alperna, konstaterar han.

 

Det är viktigt att vara bra förberedd då det kan vara avgörande för om du överhuvudtaget ska komma fram till din destination. Att vara utvilad och att ta pauser är viktigt.

– Om man är trött när man kör så är det lika farligt som att köra rattfull. Så ta många pauser och är ni flera med körkort i bilen byt förare då och då, säger Carl Zeidlitz.