Union Carbide Productions gör sin första Göteborgsspelning på 24 år

I sommar står Ebbot Lundberg, Adam Wladis, Henrik Rylander, Patrik Caganis och per Helm åter på scen tillsammans. BILD: Press

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:15

I sommar återförenas Union Carbide Productions och gör två exklusiva spelningar på Liseberg och Gröna Lund. Basisten Adam Wladis berättar exklusivt för Göteborg Nu om återförening, den kommande liveskivan och bandets framtid.

Under sin relativt korta karriär blev Göteborgsbandet Union Carbide Productions ett av Sveriges mest mytomspunna rockband. Och sedan uppbrottet har medlemmarna synts ibland annat The Soundtrack of Our Lives, The Bear Quartet och som kompmusiker till Håkan Hellström.

I samband med att bandets debutalbum In the air tonight förra året firade 30 år återupplivades Union Carbide Productions för två spelningar i Spanien respektive Norge. Enligt bandets basist Adam Wladis var konserterna så pass roliga och bra att det ur alla aspekter kändes rimligt att göra fler.

– Då var det vår egen idé, eftersom det var 30 år sedan vårt debutalbum släpptes. Men det kändes tråkigt att inte spela i Sverige, så därför tackade vi ja när det kom en förfrågan om att spela på Liseberg, säger Adam Wladis.

 

Vidare menar Adam Wladis att det finns många fördelar med att spela på Liseberg istället för en festival som till exempel Way Out West. Således får fler möjligheten att återuppleva bandet.

– På Liseberg har de flesta möjlighet att gå oavsett ekonomiska förutsättningar. När vi spelade i Spanien förra året så träffade vi många som hade rest från andra länder, och samma möjlighet finns i sommar. Istället för att lösa en dyr festivalbiljett kan man lägga de pengarna på resa och hotell, säger Adam Wladis.

I samband med sommarens spelningar så släpps även ett livealbum från den legendariska New York-klubben CBGB:s 1988. Konserten spelades in av Sveriges Radio men släpps först nu. Adam Wladis berättar att det även finns planer på att spela in nytt material med Union Carbide Productions.

– Vi har pratat om att i alla fall spela in en singel, men Carbide har aldrig varit särskilt välplanerade så vi får se hur det blir.

 

I sommar består Union carbide Productions av Ebbot Lundberg, Adam Wladis, Patrik Caganis, Henrik Rylander och Per Helm. Dessutom förstärks de av gitarristen Billy Cervin som vanligtvis spelar med Ebbot i dennes kompband The Indigo Children.

Adam Wladis försäkrar att energin från 80-talet är intakt, även om det är svårare att interagera med publiken på de stora scenerna.

– Vi gjorde oss alltid bäst på mindre scener där Ebbot kunde kasta sig ut i publiken och vice versa. Så det blir inte lika kaotiskt i sommar. Men det låter förvånansvärt bra och vi har hittat samma nerv som vi hade förr i tiden, säger Adam Wladis.

Men trots de inplanerade konserterna, liveskivan och eventuellt nytt material så är framtiden osäker för Union Carbide Productions – främst då medlemmarna är upptagna med andra projekt. Inte minst sångaren Ebbot Lundberg som har synts i sitt egna TV-program Ebbots ark och i vår är ute på en turné i eget namn.

– Jag tror inte att det blir någonting mer. Det hade varit kul att göra någon mindre spelning på typ Pustervik, men i nuläget finns det ingenting planerat, säger Adam Wladis.

Linus Kuhlin