Oscar Lindberg: Den ryska fällan

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:15

Påstådda självmord i badkaret, död pågrund av leversvikt utan medicinska dokument att styrka…. Listan kan göras lång av de ryssar som motsatt sig regeringen i Kreml och Putin och som sedan dött. Den nyaste i följden är den föredetta dubbelspionen Sergej Skripal som var bosatt i England

Salisburi på den engelska landsbygden är en liten och tråkig stad. Affärerna stänger prick 17:30 och vid tio på kvällen så slås portarna igen runt staden, för det har det gjorts sedan medeltiden. Nu är där dock ett stort område i den lilla staden som man inte kan röra sig i. Polistejp, skyddspresenningar och tjänstemän i gasmasker går runt det lilla torget där två av stadens invånare nyligen avlidit, förgiftade.

Giftet i fråga är ett preparat som kallas “Novitjok”, och som utvecklades i Sovjet-unionen på 70 och 80-talet. Novitjok är ett extremt potent nervgift som du inte kan komma tillbaka från när du väl blivit smittad. Därför så finns det bara extremt få som har tillgång till giftet, och bara ett land. Samma land som utvecklade det, Sovjetunionen, eller som det är mera kännt som idag, Ryssland.

 

Den mördade Sergej Skripal var en föredetta känd dubbel-agent som kom till Storbritanien 2010 efter en klassisk utväxling mellan Storbritanien och Ryssland, där Sergej blev utbytt mot några ryska spioner som han hade angett i både USA och England. Detta gav Sergej många fiender som kände till honom i Ryssland, men som inte kunde röra honom.

För bara några veckor sedan så gick Putin ut med i ett pressmedelande att han kunde förlåta det mesta, förutom förräderi. Två desertörer till Sovjet försvann den första veckan, och nu är en hittad död, dödad med Sovjetiskt nervgift.

 

Theresa May, Englands premiärminister, hamnar här i en ganska prekär sitts. Hon kan inte utelämna att det var Ryssland som giftet kommer ifrån, och därför anklaga den röda nationen i öst. Men då ger hon Putin ett kraftigt vapen i det uppkommande valet som snart sker i Ryssland, att man kan anklaga Ryssland för brott utan att lämna några bevis, i detta fall nervgiftet som hittades på platsen och som Storbritanien vägrar lämna över. Detta gör att Putin inte behöver bekymmra sig för att andra länder ska ifrågasätta hans autenticitet som president på grund av för få väljare.

Var sätter det då Hennes kungliga majestäts regering? Ska de fortsätta anklaga Ryssland när de inte vill ge ut alla bevis till landet de misstänker så att de får försvara sig? Eller ska de ge efter och ta tillbaka anklagelserna och låta ryska defektörer och fiender till Kreml dö? I båda fallen så sitter May i klistret, då inget av alternativen ger ett önskbart, fredligt, slut på konflikten medan Putin och Ryssland vinner på vad de än gör.