Vonn vann i Åre – men Goggia stora segrarinnan

Lindsey Vonn vann dagens störtloppstävling i Åre. Sofia Goggia kom tvåa och säkrade därmed den totala störtloppscupen BILD: Anders Wiklund/TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:15

Lindsey Vonn avslutade störtloppssäsongen med ännu en seger. Men det räckte inte. Sofia Goggia blev tvåa och vann störtloppscupen med ynka tre poängs marginal.

– Hon vann i dag. Men jag vann den här, säger Goggia och pekar på sin nyvunna pokal.

Vonn har tagit hem störtloppscupen åtta gånger sedan 2008. Men den här säsongen fick hon till slut se sig slagen.

Amerikanskan vann visserligen säsongens sista tävling i disciplinen, i Åre, men hennes 43:e störtloppsseger i karriären räckte ändå inte för att passera Sofia Goggia i sammandraget.

– Jag visste att allt hängde på hur hon körde. Hon körde bra och hon förtjänar titeln, säger Lindsey Vonn till SVT.

 

Italienskan blev tvåa, sex hundradelar bakom Vonn, och det var precis tillräckligt för att hålla amerikanskan bakom sig. Det är Sofia Goggias första totalseger i en världscupdisciplin, och avslutar en säsong som också gav ett OS-guld i störtlopp i Pyeongchang.

– Jag har haft en fantastisk säsong som bara har blivit bättre med OS-guldet och allt. Det var verkligen svårt att hålla koncentrationen uppe i dag, tankarna for runt i huvudet. Så jag är extremt tacksam för det här, säger Sofia Goggia till SVT.

 

En tröst för Lindsey Vonn är att hon närmar sig Ingemar Stenmarks rekord på 86 världscupsegrar. Segern i Åre var hennes 82:a i världscupen.

 

– Jag har chansen att ta en ny seger i morgon (super-G). Och nästa år hoppas jag definitivt slå rekordet. Men allt tävlande har slitit hårt på mitt knä, så det beror på hur det fungerar, säger Lindsey Vonn.

– Men Ingemars rekord är mitt största mål från och med nu.

Trea blev amerikanskan Alice McKennis, 28 hundradelar bakom sin landsmaninna.

Herrarnas tävling, som skulle ha börjat klockan 10.30, är framflyttad till klockan 13.15 på grund av hårda vindar. Där gör schweizaren Beat Feuz upp med norrmannen Aksel Lund Svindal om störtloppscupen.