Göteborg får pengar för arbete mot segregation

Regeringens pressträff i Linköping BILD: TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:14

Regeringen har beslutat att Göteborg är en av de kommuner som under tio år får dela på ett bidrag på omkring 20 miljarder kronor för att bekämpa segregation.

 

— Vi måste vara kompromisslösa mot brottens orsaker, säger statsminister Stefan Löfvén.

Vid en pressträff i Linköping presenterades den långsiktiga satsning mot segregation som regeringen kom överens med vänsterpartiet om i höstas. Satsningen, som ska pågå under tio år, omfattar nästan 20 miljarder kronor. Alla pengar kommer dock inte att gå till Göteborg, som får dela insatsen med 32 andra kommuner, som alla har områden där det finns stora negativa avvikningar från rikssnittet i arbetslöshet, sysselsättningsgrad och utbildningsnivå.

 

Tanken är att pengarna ska användas till långsiktiga insatser, som till exempel övervakningskameror, trygghetsvakter och socialt arbete. Göteborgs stad får själva avgöra vilka åtgärder som behövs mest.

 

På frågan vilka sorters insatser det är som kan komma på tal så säger Bengt Arne Reinholdsson (S), ordförande i de sociala resursutskotten på Göteborgs stad, att han hoppas att fokus kan komma att ligga på utbildnings- och bostadsinsatser.

 

—     Många nyanlända ungdomar har svårt att klara sig i skolan. Om de ska få en chans i livet så måste de få godkända betyg och kunna språket. Det finns också alltför få bostäder. Vi får erbjuda vandrarhemsplatser till barnfamiljer som det är nu.

 

Vid pressträffen presenterades även två andra förslag för att minska segregationen: en proposition om kommunala skolors och friskolors ansvar för att bryta segregationen och ett avtal mellan staten och Sveriges kommuner och landsting om att öppen förskoleverksamhet ska kombineras med språkinlärning för föräldrarna.