LAN i helgen ger ungdomar gemenskap

Foto: TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:14

Under helgen pågår årets stora LAN-party, WinterGate. Teknikintresserade från hela Sverige kommer till Partille för att delta. Med sömnlösa nätter och liter av energidryck skapar det en mötesplats för ungdomar att träffas någon annanstans än över internet

Alexander Stahberg, 16, är en av de som kommer att delta i årets stora LAN-party. Han känner några av arrangörerna och har tagit ledigt från skolan för att hjälpa till med förberedelserna. Datorspel är för honom ett stort intresse och han brukar ofta spela hemma.

– Just nu spelar jag mycket Battlefield 1. Det är bra när vi lär oss om första världskriget i skolan, säger han.
Till helgen ser han framemot att lära känna fler som delar samma intresse för datorspel som han själv.

 

Det är den lokala föreningen LAN Big Network som står bakom eventet. De har tidigare arrangerat LAN-fester i Partille och det senaste eventet SummerGate blev en stor succé. Då var det drygt 200 som deltog, nu förväntas nästan 400 deltagare från hela Sverige komma.
Daniel Wirdehäll som är en av volontärerna i LAN Big Network tror att en orsak till varför det blir allt mer populärt med stora LAN-fester är på grund av att man satsar mer på E-sporten än tidigare och att den idag anses vara mer som en faktiskt sport.

– Den har blivit mer än bara ett intresse eller hobby. Innan sågs det nog mer som någonting som bara nördar håller på med, säger han.

Eventet riktar sig inte bara till E-sportsfantaster utan även till de som intresserar sig för kreativt skapande i digital form. Under helgen arrangeras även många aktiviteter uppe på scenen, som morgongympa, ägg-jakt och toapappersrullning.

 

Det är viktigt att röra på sig när man sitter still så mycket. Många av de yngre som kommer hit struntar i spelen och ägnar sig bara åt aktiviteterna som vi har, säger Daniel Wirdehäll.

För att ha råd att arrangera WinterGate har LAN Big Network, som är en ideell förening, fått ett stort ekonomiskt stöd från Partille Kommun och Partille arena. Anton Ahlström som är kommunikatör ser positivt på eventet då det skapar en mötesplats för en yngre generation.

– Tidigare evenemang har varit för en äldre generation, men vi vill att Partille arena ska vara en plats för alla, säger han.

 

Daniel Wirdehäll ser att det kan finnas en risk för att ungdomar som spelar mycket datorspel utvecklar ett spelberoende och rör sig för lite. Det är enligt honom viktigt med moderation och att kombinera sitt datorspelande med andra aktiviteter. Gör man det så ser Daniel Wirdehäll bara fördelar med E-sport.

– Man lär sig engelska väldigt bra och blir bra på problemlösning. Dessutom kan ungdomar som har svårt att få vänner i skolan skapa sig ett nätverk på nätet. Det negativa med det är att man inte träffas så ofta i det verkliga livet, och det är just därför det är så viktigt med sådana här LAN-fester, säger han.