Ministerns svar på kritiken mot vallöftet

Foto: Josefine Utbult Carlsson

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:14

Igår föreslog Socialdemokraterna att religiösa friskolor ska förbjudas, vilket möttes av kritik. Nu svarar Anna Ekström (S) på de hårda orden.

Göteborg Nu skrev igår om Socialdemokraternas vallöfte om att förbjuda religiösa friskolor. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) var med och presenterade förslaget, och förklarar för Göteborg Nu varför hon tycker det är bra.

 

– Det här ser jag som ett förslag som ska säkerställa att barn och elever har rätt att växa upp och själva bilda sig en uppfattning i religiösa frågor. Det är också ett förslag som ska säkerställa att barn och elever kan gå i skolor där det går barn från många olika bakgrunder. Jag tror det är väldigt bra att ha den blandningen.

 

Förslaget möttes också av hård kritik. Paddy Maguire, rektor på Katolska skolan av Notre Dame i Göteborg, menade att det i i högsta grad var diskriminering. Politiska motståndare kallade förslaget för ett skämt.

 

– De negativa reaktioner vi har fått kommer från människor som uppfattar det som att det blir svårare att vara religiös. Det tycker inte jag att det ska vara. Jag tycker att det i Sverige ska vara lätt att ha en religiös tro och utöva sin religion. Men jag tycker inte att skolan ska se till att barn ägnar sig åt religionsutövning, säger Anna Ekström.

 

Andra kritiker har menat att förslaget bottnar i främlingsfientlighet, något som Anna Ekström kraftigt avfärdar.

 

– Det stämmer inte alls. Den svenska skolan vilar på en värdegrund som innefattar alla människors lika värde. Det här förslaget ska säkerställa att skolan verkligen ser till allas lika värde.