Nordkoreas utrikesminister besöker Sverige

Sveriges och Nordkoreas respektive utrikesministrar: Margot Wallström och Ri Yong-Ho Bild: TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:14

Ska träffa utrikesminister Margot Wallström för diskussioner om säkerhetsläget på koreahalvön.

Utrikesdepartementet meddelar att Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho kommer till Stockholm för överläggningar med Margot Wallström. Samtalen kommer att fokusera på säkerhetsläget på den koreanska halvön och Sveriges konsulära skyddsmaktsuppdrag för USA, Kanada och Australien. Dessa länder saknar egen diplomatisk representation i den slutna diktaturen. Istället agerar Sverige, som har haft diplomatiska kontakter med Nordkorea sen 1973, mellanhand i det spända läge som nu råder mellan USA i frågan om Nordkoreas kärnvapen.

 

Ri Yong-Ho skapade rubriker förra året när han refererade till USAs president som ”en skällande hund” och ”president evil” men har i andra sammanhang beskrivits som en både artig och flexibel karriärdiplomat. På 80-talet jobbade han en tid på Nordkoreas ambassad i Stockholm.