Spotify går 12 miljarder i förlust- hoppas vända efter börsdebut

Foto: TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:14

Musikjätten Spotifys börsdebut på New York-börsen kommer att ske den 3 april, meddelade bolagsledningen när kapitalmarknadsdagen inleddes.

Till slut kom ett officiellt besked, börspremiären kommer att ske den 3 april, meddelade Paul Vogel, chef för investerarrelationer.

 

Sen tog grundaren och vd:n Daniel Ek över showen som visas på webben. Han talade om de enorma möjligheterna Spotify har att växa sig större. I dag är det runt tolv procent av mobilanvändarna som använder Spotify. Det finns potentiellt tre miljarder användare världen över, på existerande och nya marknader. Det går även att ta marknadsandelar från radiomarknaden, enligt Daniel Ek.

 

Men än så länge går Spotify med cirka tolv miljarder kronor i förlust. När det ska vändas till vinst hade han inget besked om ännu.

Han berättade om sin uppväxt när musikindustrin slogs med pirater, vilket fick skivbolag och musikindustrin att gå på knäna.

– Alla är nu överens om att streaming har tagit tillbaka musikindustrin till tillväxt, sade Ek.

Fakta: Spotify i siffror

Av Spotifys börsprospekt framgår att Spotifygjorde en brakförlust på runt tolv miljarder kronor för helåret 2017. Det är mer än dubbelt så mycket som året före och förklaras till stora delar av dyra finansieringskostnader.

Intäkterna har samtidigt ökat med en dryg miljard euro på ett år och landade i fjol på strax över fyra miljarder euro, alltså över 40 miljarder kronor. Närmare 90 procent kommer från de cirka 71 miljoner betalande prenumeranterna.

Sedan lanseringen har Spotify betalat cirka åtta miljarder euro i royalties till skivbolag och artister.

Källa: Spotify