36 miljoner kronor förlorade när elever byter skola

STOCKHOLM 20161206 Elevskåp och elever på Rålambshovsskolan i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / TT kod 10050

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:13

Angered: Så mycket pengar förlorar Angereds stadsdel när elever väljer friskolor eller skolor i andra stadsdelar och kommuner, det visar en undersökning av SVT:s Uppdrag Granskning.

Omkring 2400 elever som bor i Angered studerar i andra stadsdelar och kommuner eller på friskolor. Det betyder att ungefär en tredjedel av Angereds elever i grundskolan väljer bort de egna kommunala skolorna, rapporterar SVT.

Det är framförallt de resursstarka och studiemotiverade eleverna  med högre betyg och högutbildade föräldrar som lämnar Angereds kommunala skolor. Detta får ekonomiska konsekvenser.

För i Göteborg har varje elev minst 80 000 kronor om året i elevpeng. Elever som bor i utsatta stadselar får större elevpeng. I Angered handlar det om 15 000 kronor mer, totalt omkring 95 000 kronor per elev och år. Genom extraresurserna ska skolorna i de utsatta områdena få de möjligheterna att göra utbildningen mer likvärdig.

Men när eleverna från Angered väljer friskolor eller skolor i andra stadsdelar tar de med sig sin skolpeng från hemområdet till den nya skolan. Angereds skolor förlorar totalt 36 miljoner kronor om året på det här sättet.

Sara Hedlings son pendlar till en friskola i centrala Göteborg. I kvällens Uppdrag Granskning berättar hon att det inte var ett enkelt beslut att ta, rapporterar GT.
– Principiellt skulle jag aldrig ha gjort så som jag har gjort. För jag är ju en av dem som hjälper till att gröpa ut resurserna till det kommunala. Allting i mig skriker ‘nej’, för jag tror på den kommunala modellen. Men det är mitt barn det gäller. Det är mitt barns framtid det gäller, säger Sara Hedling till Uppdrag Granskning, enligt GT.

Skolpengen i Göteborg håller på att förändras för att undvika detta. Pengen kommer i framtiden att vara individuellt utformad och bland annat ta hänsyn till socioekonomiska faktorer.