Bitcoin-kuppens huvudman smet till Sverige

En datorcentral för "brytning" av digital valuta i Keflavik, Island. Ön är populär för sådana anläggningar – och verksamheten lockar även brottslingar. FOTO: Egill Bjarnason/AP/TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:13

Huvudpersonen i vad som brukar kallas “bitcoin-kuppen” – en av Islands största stöldhärvor – har flytt till Sverige, säger isländsk polis till webbplatsen Visir. Svensk polis är informerad.

Huvudpersonen i vad som brukar kallas “bitcoin-kuppen” – en av Islands största stöldhärvor – har flytt till Sverige, säger isländsk polis till webbplatsen Visir. Svensk polis är informerad.

Mannen greps tillsammans med ett tiotal andra tidigare i år och placerades på en öppen anstalt ett tiotal mil från den internationella flygplatsen Keflavik. Därifrån avvek han och lyckades under falsk identitet ta ett flyg till Arlanda – samma plan som statsminister Katrín Jakobsdóttir tog för att delta i tisdagens nordiska toppmöte med Indien i Stockholm, rapporterar isländska medier.

 

Svenska polisens Nationella operativa avdelning har fått information om mannen. Han har inte gripits.

“Vi har informerats av isländsk polis om att en frihetsberövad man rymt och misstänks ha tagit sig till Sverige. Mannen har inte frihetsberövats i Sverige” skriver Stefan Dangardt från polisens nationella mediecenter i en kommentar.

Rymlingen tros vara huvudman i en liga som anklagas för att ha stulit hundratals datorer, i vad som är den största stölden i Islands historia enligt Dagens Industri.

Datorerna stals i december och januari. Bara maskinerna värderas till tiotals miljoner kronor och är avsedda att “bryta”, det vill säga skapa, digitala valutor som exempelvis bitcoin. Island har blivit en populär plats för anläggningar där kryptovalutor bryts.

 

Om tjuvarna lyckas använda datorerna till detta kan de tjäna oerhörda belopp i icke-spårbara kryptovalutor, har isländska medier tidigare konstaterat.

Isländsk polis har tagit till ovanliga metoder för att försöka spåra ligan. Eftersom anläggningar som bryter bitcoin drar mycket energi så har polisen övervakat strömförbrukningen, samt kontaktat elföretag, nätleverantörer och uthyrare av lagerutrymmen, skriver DI.