Nazistplakat dömd som förtal

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:13

En tryckfrihetsjury i Göteborgs tingsrätt har beslutat att det var förtal när den före detta journalisten Willy Silberstein hängdes ut på ett plakat av nazistiska NMR, under deras demonstration i Göteborg i höstas. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

 

 

Rätten ska nu överlägga om plakatet ska ses som en tryckt skrift, och i så fall konfiskeras.

– En konfiskering skulle innebära att alla exemplar av det här plakatet ska förstöras. Men det viktigaste är att det skulle bli brottsligt att använda plakatet igen, säger Robin Enander, ett av Silbersteins juridiska ombud, till TT.

Under demonstrationen i höstas bar flera av NMR-medlemmarna plakat med bilder av olika kända svenskar åtföljt av ordet “förbrytare”. Om rätten beslutar att plakatet ska konfiskeras kan det bli aktuellt med liknande rättsfall förknippade med demonstrationen.