Skottlossning i Douma försenar kemvapenexperter

Bashar Jaafari. Foto: AP/TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:13

Syrien: OPCW:s kemvapenexperter kommer antagligen inte att gå in i Douma i Syrien under onsdagen. Orsaken är att skott ska ha avlossats under ett förberedande besök av FN-personal, uppger källor för nyhetsbyrån Reuters, enligt TT.

Experterna från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) väntar på att få tillgång till den plats i Syrien där den misstänkta kemvapenattacken ägde rum den 7 april. Minst 60 människor dödades i attacken nära Syriens huvudstad Damaskus, enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM. Och så många som 500 människor har drabbats av förgiftningsliknande symptom, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

 

FN-personal har gått in i Douma utanför Damaskus för att kontrollera säkerheten. Men FN-personalen ska ha dragit sig tillbaka efter att man hört skottlossning, uppger källor för Reuters. Konsekvensen blir att kemvapenexperterna sannolikt inte kommer att gå in i Douma under onsdagen.

 

Enligt Syriens FN-ambassadör Bashar Jaafari skulle uppdraget kunna påbörjas under onsdagen, om “FN:s säkerhetspersonal säger att situationen är säker i Douma”.

– Den syriska regeringen gör allt för att underlätta detta uppdrag, sade Jaafari i FN:s säkerhetsråd i tisdags.

 

Experterna anlände till Damaskus i helgen samtidigt som USA, Frankrike och Storbritannien genomförde robotattacker mot vad det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon beskrivit som tre kemvapenanläggningar i Syrien.