Uppgifter: Pompeo har träffat Kim Jong-Un

Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters har den amerikanske utrikesministerkandidaten Mike Pompeo träffat Nord Koreas ledare Kim Jong-Un under påskhelgen, FOTO: TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:14

Den amerikanske utrikesministerkandidaten Mike Pompeo besökte Nordkorea och träffade landets ledare Kim Jong-Un under påskhelgen, enligt källor till nyhetsbyrån Reuters.

Informationen kommer från två högt uppsatta källor som vill vara anonyma, som Reuters har pratat med.
Pompeos möte övertygade USA:s president Donald Trump om att produktiva förhandlingar var möjliga med Nordkorea, men långt ifrån garanterade, enligt en av källorna.

Trumps uttalande om att direkta samtal mellan USA och Nordkorea redan har hållits “på extremt hög nivå” skapade viss förvirring i samband med att han välkomnade Japans premiärminister Shinzo Abe i Florida.

Vita huset förtydligar nu uttalandet och säger att USA har haft kontakt med Nordkorea på högsta nivå — men att det inte innebär att Donald Trump och Kim Jong-Un har talat direkt med varandra.

När Trump tog emot Abe verkade det som att Trump svarade “ja” när en reporter ropade och frågade om han talat med Kim, något som inte stämmer, enligt Vita husets talesperson Sarah Sanders.

– Presidenten sade att regeringen har fört samtal på den högsta nivån och tillade att det inte var direkt med honom, säger hon.

 

Både Vita huset och CIA har avböjt att kommentera uppgifterna om Pompeos möte med Kim. Sanders säger att de inte “kommenterar CIA-chefers resor”.

Pompeo utsågs till chef för underrättelsetjänsten CIA av president Donald Trump och svor ämbetseden den 23 januari i fjol. Den 13 mars meddelade Trump att han vill se Pompeo som ny utrikesminister.

USA och Nordkorea för samtal för att fastställa ett datum för toppmötet mellan ländernas ledare. Enligt Trump övervägs fem tänkbara mötesplatser.