Vittne: “Den största kränkningen i mitt liv”

Bilden på Akilov är från videoinspelningar i hans telefon som är daterade 2017-04-07. Foto: Polisen/TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:13

Från det att lastbilen stals vid Adolf Fredriks kyrkogata till det att den kraschar in i varuhuset Åhléns. Efter dagens förhör har rätten gått igenom hela färden längs med Drottninggatan och vad som hände för de människor som kom i Rakhmat Akilovs väg.
– Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, säger en av dem som förhörs i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

I över en månads tid har rätten steg för steg gått igenom vad som hände under vansinnesfärden i centrala Stockholm, som under utredningen delats in i olika zoner. Under onsdagen ligger fokus på den sista zonen, kallad F, som avser kosmetikaavdelningen på varuhuset i hörnet Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan. Det var där den terroråtalade Rahkmat Akilov kraschade in med lastbilen.

 

Människor flydde i panik

Flera av målsägarna vittnar om skräcken de kände den 7 april förra året. De berättar om hur de plötsligt hörde ett kraftigt brak, hur hyllor rasade, saker kastades omkring och människor flydde i panik.

 

– Jag vände mig till min kollega och skrek “spring för livet”, säger en av målsägarna, som arbetar i varuhuset.

 

En annan kvinna berättar om hur hon ramlar medan hon försöker fly, och inte kan ta sig upp.

– Jag ligger kvar och tror att jag kommer att dö, säger kvinnan.

 

Den största kränkningen

Flera berättar hur de efter händelsen mått psykiskt dåligt och att de känner sig rädda och otrygga när de rör sig ute i samhället.

– Det är den största kränkningen i mitt liv, säger en kvinna som vänder sig till Akilov under sitt förhör.

– Jag hoppas att han förstår vidden av det som han har gjort.

 

De kommande förhandlingsdagarna ska anhöriga till dödsoffren höras. Åklagarens slutanförande inleds den 26 april.