Anhöriga till dödsoffer i Akilovrättegången

Målsägarbiträdet Jessica Sandberg företräder anhöriga till två av dödsoffren. Foto: Christine Olsson/TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:13

Nu ska anhöriga till dödsoffren i terrorattacken på Drottninggatan höras i rätten. Det handlar till stor del om deras skadeståndskrav, där de kräver en unik ersättning för kränkning. Flera andra av offren har också höjt sina skadeståndsyrkanden.

I tre dagar ska efterlevande till dödsoffren framföra sina skadeståndskrav i Stockholms tingsrätt, och i något fall förhöras som vittnen till händelserna på Drottninggatan i Stockholm den 7 april i fjol.

De anhöriga väntas yrka på 150 000 kronor var för sveda och värk, men också på ett lika stort belopp för kränkning. Kränkningsersättning utgår i regel inte till anhöriga till mordoffer, men i detta fall yrkar de på att terroristbrottet hade som syfte att kränka även de närstående.

 

Rakhmat Akilovs försvar bestrider den typen av yrkande och anser sig följa praxis. Flera anhörigas syskon anser också att de har rätt till ersättning med motiveringen att de hade en “särskilt närstående relation”. Vanligtvis är det bara maka/make, föräldrar och barn som anses berättigade till skadestånd. Även detta bestrider försvaret, med hänvisning till praxis.

– Normalt sett har inte syskon som inte bor tillsammans rätt till sådan ersättning. Men jag vill gärna säga det att när det gäller ersättning för efterlevande så tycker jag att det är något av en skamfläck i den svenska rättvisan, att den ersättningen är så låg, sade Akilovs advokat Johan Eriksson inför dagens förhandling.

 

Under gårdagen avslutades den omfattande del av förhandlingen där drygt 100 målsägare, som befann sig längs med vägen för färden eller inne i varuhuset Åhléns, har hörts i rätten. Efter detta har skadeståndsyrkandena höjts för de tio som skadades svårt, från 150 000 kronor vardera till 175 000 kronor.

– Här handlar det inte bara om det psykiska lidandet utan även om de fysiska problemen som de fått efteråt. Det tycker vi har framkommit väldigt tydligt under huvudförhandlingen och det är därför vi gör den här justeringen nu, säger målsägarbiträdet Sanna Bergenheim.

Även för dem som åklagaren anser har utsatts för framkallande av fara för annan justeras skadeståndsyrkandet, från 30 000 kronor till 60 000 kronor per person.