Fiskarna klagar, därför tillåts säljakt

Knubbsäl som kopplar av på en klippa. Foto: Per Klaesson / Bildhuset / TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:13

Västkusten: Idag börjar säljakten på många håll i Sverige. På västkusten är det bara knubbsälen som får jagas. Max 50 sälar får skjutas en månad framöver. Men enligt Nils Mårtensson på Naturvårdssverket så är det inte en överbefolkad stam som ligger bakom beslutet utan snarare klagomål från lokala fiskare.

Ett litet huvud som sticker upp. Ögon som nyfiket blickar ut över vattenytan. Därefter försvinner det igen i det mörka vattnet. Synen är inget ovanligt längst med den svenska västkusten. Från Skåne till Bohuslän är knubbsälen den dominerande sälarten. Enligt WWF finns det just nu omkring 15 000 knubbsälar längs med Västkusten. Mellan den 20 april och den 20 maj så ska max 50 av dessa sälar skjutas. Men anledningen är inte att stammen är överbefolkad.

– Ändamålet med denna jakten är inte att vi ska skjuta så många sälar så vi kommer upp i maxantalet utan meningen är snarae att få bort dem individer som stör det lokala fisket, säger Nils Mårtenson, handläggare på Naturvårdsverket.

 

Han menar att tvärt om är det bra att antalet knubbsälar ökar men när de kommer för nära människors fiskeområden så blir det ett problem. Därför tillåts jakt på de mest närgångna individerna.

Förutom de 15 000 sälarna längs Västkusten finns det även små kolonier i södra östersjön. Här är ingen säljakt tillåten.