Här lär barnen sig om djur

Paulina Sjöholm, djurskötare och djuransvarig i Slottsskogen, är glad över att premiärdagen för Barnens Zoo äntligen är här. Foto: Raphaelle Sisask

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:13

Mitt i stadens kärna finns barnens zoo. Det är en mötesplats för barn som vuxna, men först och främst ett sätt för stadsbarn att komma närmare djuren och naturen.

Igår öppnade Barnens Zoo i Slottskogen, och flera familjer vågade trotsa duggregnet för att komma och klappa på djuren. Barnen välkomnades av getter, får, höns, hästar, kaniner och inte minst de två hembygdssvinen Henrietta och Harry som är äldst på gården. Paulina Sjöholm, djurskötare och djuransvarig i Slottskogen, var på plats och gladdes över att äntligen kunna öppna zoot för allmänheten.
-De senaste två veckorna har folk passerat och undrat när vi öppnar. Nu är dagen äntligen här!, säger Paulina Sjöholm.

 

Tre gånger om dagen hålls djurprat av djurskötare i zoot. Där får barn och vuxna lära sig mer om vad djuren äter och hur de lever, för att uppnå det mål man har på Barnens Zoo. Förutom att vara en mötesplats vill personalen på gården att besökarna ska lära sig att umgås med djur och skapa mer förståelse samt empati gentemot djuren.
– Vi vill att barn och vuxna ska få komma nära djuren för att öka förståelse bland människor. Många som bor i stadsmiljö är ovana vid detta, och vet inte riktigt hur de ska bete sig. Har har vi riktigt sociala djur, och alla är de även svenska lantraser. säger Paulina Sjöholm.

 

Och entusiasmen syns. Pappa John springer efter sonen Vilmer, som jagar lammen. Vilmer är ett och ett halvt år, men han springer redan fort. Han råkar skrämma bort fåren som försvinner in i deras inhängnad, där de kan var själva när det blir för mycket folk på zoot.
-Han är jätteintresserad av djur. “Kossa” var ett av de första orden han lärde sig, säger pappa John. Han uppskattar att det finns en plats som denna mitt i stadskärnan.