Rekordår för vikingabana i Göteborg

Hanna Bergman och hennes kollega ser fram emot lördagens tävling. Foto: Raphaelle Sisask

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:13

Isbad, 10 000 volt och brinnande höbalar. Det är bara några av de saker man måste tåla om man ska vara med i Tough Viking. På lördag äger hinderbanetävlingen rum i Slottskogen, och i år har fler deltagare än någonsin anmält sig.

I dimmiga Slottskogen byggs det för fullt. Det tar åtta dagar att färdigställa alla de 30 hinder som deltagarna ska ta sig igenom. Det ser ut att bli regn under lördagen, men det är inget som oroar Hanna Bergman, projektkoordinator på Tough Viking.

-Vi hoppades på bra väder för publikens skull, men deltagarna störs inte av det. Förra året i Helsingfors regnade det jättemycket, och deltagarna tyckte till och med att det var jättekul med en extra utmaning, säger Hanna Bergman och skrattar.

 

En utmaning kan man mist sagt kalla Tough Viking, men den åtta kilometer långa hinderbanan verkar inte skrämma många. Snarare söker folk sig hit. I år har 4500 deltagare anmält sig till lördagens tävling, vilket är rekordmycket.

-Detta är både en fysisk men också mental utmaning som taggar igång många! Man kan tävla ensam, men också i lag, och på sociala medier ser vi hur vänner taggar varandra i våra inlägg och säger Ska vi köra?. Det är riktigt kul att se, säger Hanna Bergman.

 

Inför att man väljer att delta i tävlingen uppmanas man att träna ordentligt. En deltagare ska klara av att bestiga en fem meter hög ramp, hoppa över brinnande balar, klättra i rep och krypa i lera. De bästa har gjort det på 50 minuter, men för vissa tar det flera timmar. Hanna Bergman har själv varit med i Tough Viking två gånger, och längst tid tog elchockssträckan.

-Jag stod och tvekade medan mina föräldrar men kom igen, kör!. När jag väl sprang igenom banan där snören laddade med 10 000 volt hängde, hamnade jag på marken och det dröjde innan jag tog mig upp. Min kropp tog det inte så bra, säger Hanna Bergman.

 

Men enligt henne är tävlingen en belönande utmaning.

-Det är så fantastiskt att se deltagarna springa in i mål. De ser så lyckliga ut och är stolta. Det är väl därför folk anmäler sig till tävlingen.

 

2013 drog Tough Viking igång. Arrangörerna turnerar runt i hela norden, och 2015 deltog totalt 150 000 deltagare. Tävlingen varierar i längd (mellan 8-15 km) och mängd hinder (20-40 st) och alla får vara med. Alla deltagarna uppmanas att teckna en separat olycksfallsförsäkring inför Tough Viking.