Självmordslinjens personalbrist-skulle kunna hjälpa 10 gånger fler

Många unga söker hjälp från självmordlinjen men kommer aldrig fram. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:13

Självmordslinjen behöver fler volontärer som kan ringa och ta samtal från människor i nöd. Enligt deras hemsida tar linjen emot 25 000 samtal varje år, men tio gånger så många försöker komma fram.

“Mind” heter föreningen som ligger bakom självmordslinjen. Det är en frivillig organisation som förlitar sig på bidrag och volontärer. Majoriteten av samtalen kommer från ungdomar men alla åldrar har problem. Volontärerna utbildas under två dagar och får då lära sig hur man hanterar de tunga samtalen. Dygnet runt har volontärerna även möjligheten att få ett avlastningssamtal med en terapeut. Jobbet är ingen dans på rosor.

 

Trots det hoppas föreningen Mind nu få 200 nya volontärer till sina fem kontor runt om i Sverige, Förhoppningsvis betyder det att man ska kunna hjälpa fler människor. Ansöka om att bli volontär kan man göra från deras hemsida på mind.se. Man behöver vara över 25 men att själv ha haft psykologiska besvär är inget hinder. Dock behöver man ha mått bra i minst två år för att inte själv bli påverkad av samtalet. Enligt Minds hemsida kan det tvärt om ses det som ett pluss att själv kunna förstå vad personen i den andra änden går igenom.