Trump: Då lämnar jag Nordkorea-mötet

Den japanske premiärministern Shinzo Abe och USA:s president Donald Trump. Foto: Lynne Sladky/AP/TT

Uppdaterad: 9 augusti, 2018 18:13

Ett framtida möte med den nordkoreanske diktatorn måste vara givande — annars kommer jag att lämna det, säger USA:s president Donald Trump.

Förberedelserna för ett möte mellan Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un pågår, har Trump bekräftat. Oddsen för att mötet ska bli av sjönk rejält när det häromdagen blev känt att utrikesministerkandidaten Mike Pompeo, som fortfarande är CIA-chef, nyligen träffat Kim.

– Han hade ett väldigt bra möte med Kim Jong-Un, och kom bra överens med honom, säger Trump vid en pressträff i Florida tillsammans med den japanske premiärministern Shinzo Abe.

 

Den amerikanske presidenten förutspår att mötet, som är planerat att äga rum i maj eller juni, kommer att bli “väldigt framgångsrikt”. Men han varnar för att det krävs resultat.

– Om jag anser att det är ett möte som inte ger något, så kommer vi inte att gå. Om mötet inte ger något när jag är där så kommer jag på ett respektfullt sätt att lämna mötet, säger Trump.

 

Trump säger att han vill se fortsatt maximal press på Nordkorea för att diktaturen ska upphöra med sitt kärnvapenprogram.

– Vi måste stoppa kärnvapnen, helst i alla delar av världen.

Trump säger också att han hoppas på att människorna på den koreanska halvön i framtiden ska kunna leva tillsammans i “säkerhet, välstånd och fred”.