Agent anklagas för spioneri

En amerikansk underrättelseagent ställs inför rätta för att ha bytt sida och hjälpt Iran. Arkivbild på USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Foto: AP Photo/Charles Dharapak, File

Uppdaterad: 14 februari, 2019 11:25

USA: Amerikanska myndigheter anklagar en före detta agent för spioneri. Hon anklagas för att ha bytt sida och hjälpt Iran.

Kvinnan arbetade i det amerikanska flygvapnets underrättelseverksamhet och uppges ha gjort en ”ideologisk” sväng. Enligt de formella brottsanklagelserna har hon röjt en annan amerikansk underrättelseagent och bistått det iranska revolutionsgardet i dess cyberattacker mot USA.

 

Som en del i detta riktar amerikanska myndigheter också sanktioner mot två Iranbaserade företag och fyra personer som kopplas till dem. Enligt det amerikanska finansdepartementet stod företagen bakom cyberattacker och arrangerade konferenser där iransk underrättelsetjänst gavs möjlighet att rekrytera och samla information.

 

Agenten som nu ställs inför rätta ska ha rekryterats vid en sådan konferens år 2013.