En vandring i naturen ledde till konstutställning

Tavlorna på konstutställningen är inspirerade av naturen. Bild: Amanda Bornhall

Uppdaterad: 20 februari, 2019 16:16

Konstnären Amanda Bornvall hade igår premiär för sin utställning ”Wandering to nature” på Frilagret. En samling tavlor inspirerade av naturen och den själsliga resa Amanda gjorde förra hösten.

– Det var lika mycket en vandring till naturen som till mig själv.

Just nu pågår konstutställningen ”Wandering to nature” på Frilagret. Konstnären bakom tavlorna är Amanda Bornhall. Det här blir hennes andra utställning, förra sommaren hade hon en utställning i Bovallstrand.

 

Tavlorna i ”Wandering nature” berättar enligt Amanda om en liten människas stora längtan till naturen. En stark längtan efter att få känna sig fri, att kunna släppa kontrollen och våga lita på sig själv.

 

Responsen på utställningen har varit mycket positiv. Amanda själv har knappt hunnit reflektera över att utställningen är klar men är nöjd över resultatet.

 

– Det känns konstigt men bra. Jag tänkte ”är jag verkligen klar?”. Det var en härlig utmaning att göra den här kollektionen.

 

Inspirationen har Amanda fått från en resa hon gjorde hösten 2018. Hon gav sig av helt ensam på en naturvandring uppe i norr och när hon kom tillbaka var hon full av inspiration. Amanda fattade penseln och började måla vilket resulterade i utställningen ”Wandering to nature”.

 

För några år sedan drabbades Amanda av psykisk ohälsa. Varningsklockorna hade ringt länge innan det brast och hon tvingades att söka hjälp. Amanda tog sig upp på banan igen men hade fortfarande en olustig känsla i kroppen och hon sökte svar på själsliga och existentiella frågor. I naturen fann Amanda sin fristad och upptäckte att den hade en enorm läkande kraft.

 

Frågorna kring våra val i livet kvarstår ännu. Men Amanda poängterar vikten av att behöva gå vidare och släppa kontrollen det som vi tror kontrollerar oss.

 

– Ingen av oss kommer levanande ur det här livet ändå, så vi kan likagärna göra det bästa av tiden vi får här tillsammans. Vi behöver acceptera de vi är, träna dagligen på att vara närvarande. Älska stort, våga utmana våra rädslor och be om hjälp när vi behöver den. Våga visa oss sköra och bräckliga. Mänskliga. Men framförallt behöver vi söka svaren i inom oss själva.

 

– I naturen må vi bli accepterade och omhändertagna. Men vi behöver likaså ta hand om naturen tillbaka. Glöm aldrig det.

 

Utställningen ”Wandering to nature” är öppen mellan den 19-23 Februari.

Öppettider:

Onsdag: 9–20
Torsdag: 9–17
Fredag: 9–17
Lördag: 11–16 (Vernissage kl 14-16)

Plats: Frilagret, Heurlins plats 1, Göteborg
Entre: Gratis