Röhsska öppnar på nytt

Röhsska museet Göteborg. FOTO: Henrik Zeitler

Uppdaterad: 20 februari, 2019 13:25

Efter två år av låsta dörrar, med en ny museichef och uppdaterade utställningar öppnar nu Röhsska museet portarna. På lördag står allt klart.

På lördag öppnar Röhsska museet efter drygt två år med låsta dörrar och en framflyttad nyinvigning. Efter vad som kan kallas en nödlösning och ett beslut från Kulturnämnden i Göteborg om att stänga i november 2016 på grund av psykosocial ohälsa, har museet ny chef i Nina Due och är mer anpassat till alla människor än innan, med hiss och ramp i entrén.

 

I den nya basutställningen ska Östasiens och Nordens möte i konsthantverket visas, med föremål från en av Europas äldsta museisamlingar som blandas upp med nutida former. De två permanenta samlingarna består av design från 1800-talet till idag och Falk Simons silversamling.   Dessutom kommer det att öppna tre tillfälliga utställningar med nykomlingar i samlingen, en utställning om och med Brynjar Sigurdarson som har vunnit Torsten och Wanja Söderbergs pris 2018 samt en tolkning av demokratisk design av Fredrik Paulsen.

 

Programmet för nyöppningen innehåller korta föreläsningar – samtliga teckentolkade – om design från olika perspektiv och arbetet som gjorts med museet invändigt. Det finns en ny reception och museibutik, hiss och ramp i entrén för att alla ska ha möjlighet att besöka museet. Invigningsdagarna med föreläsningar håller på i helgen, 23e till 24e februari, och nästa helg, 2a till 3e mars.