Suldan Hassan debuterar på den stora scenen

Den svenske löpartalangen Suldan Hassan, 20, är uttagen till inne-EM i Glasgow. FOTO: Sebastian Nilsson

Uppdaterad: 20 februari, 2019 15:48

FRIIDROTT: Suldan Hassan har gjort karriärens hittills bästa säsong. Nu väntar 20-åringens första internationella mästerskap som senior – inomhus-EM i Glasgow.

– Målet är absolut att gå vidare till final, säger han.

Senast i helgen sprang Suldan Hassan hem ett silver på 3000 meter under de svenska inomhusmästerskapen i Norrköping. I loppet, som slutade i en tight spurtduell mellan Suldan och Malmö-löparen Jonas Leandersson, fick Suldan till slut ge sig mot 28-åringen som slutade femma på inomhus-EM i Belgrad för två år sedan.

 

– Jag hade innan loppet som mål att vinna, men nu i efterhand är jag ändå nöjd då Jonas är en väldigt bra löpare som dessutom verkar vara i bra form, säger Suldan.

 

Ett par veckor tidigare underskred Suldan kvalgränsen till årets inomhus-EM på samma distans, 3000 meter, under GP-tävlingarna i Sätra. På måndagen blev han också officiellt uttagen till att få springa mästerskapet i Glasgow, som går av stapeln mellan 1 och 3 mars. Det innebär att Suldan gör sitt första internationella mästerskap i seniorsammanhang. Och Ullevilöparen har ett klart och tydligt mål – att avancera vidare till finalen. Men på frågan hur långt det kan räcka väl i en final är han mer reserverad.

 

– Det vill jag faktiskt inte spekulera i, det kan gå hur som helst. Jag kan komma sist och jag kan komma lite bättre. I höstas sa min tränare Ulf Friberg att nästa mål är att göra bra på Junior-EM i Gävle i sommar, så det här är bara en bonus egentligen.

 

Suldan föddes och växte upp i Somalia, där han levde som nomad innan han kom till Sverige som 11-åring. År 2017 gjorde amerikanska VICE en dokumentär, Sweden’s Refugee Runners, som till stor del handlade om Suldan och hans historia. Det i kombination med mycket annat har inspirerat många. Många menar att Suldan är en stor förebild för unga som kommer från en liknande situation, vilket Suldan själv medger att han känt av.

 

– Det är faktiskt ganska många unga somalier som skriver till mig på Instagram och tycker att det är coolt att det har gått så bra för mig. Att de känner sig inspirerande.

 

Inom en ganska nära framtid planerar han att påbörja universitetsstudier. Han skulle i så fall bli den första i familjen med universitetsutbildning.

 

– Det är kul att veta att man har så många möjligheter nu när jag bor i Sverige. Allting är så annorlunda jämfört med när jag bodde i Somalia. Jag känner att jag är väldigt priviligierad och att jag måste ta vara på det.

 

Idag jobbar han deltid inom kundservice. Han berättar att han har hittat en bra balans mellan träningen och det övriga livet.

 

– Många tycker att det inte är så ”najs” att sitta still hela tiden men jag tycker att det är ganska gött när jag haft ett pass på morgonen och sen har ett pass på eftermiddagen, säger Suldan.

 

Under hösten hade Suldan en tyngre period på det idrottsliga planet, då han bland annat slutade på en 25:e plats på fyrakilometersloppet under terräng-SM på Öland. Långt från den nivå Suldan normalt presterar på. Det visade sig senare att Suldan hade järnbrist och att kroppen därför inte fungerade som den skulle.

 

– Det var väldigt tufft mentalt. Jag fick stryk av alla på träningarna och undrade ibland: ”har jag verkligen stagnerat?”. Men jag är faktiskt nöjd nu efteråt, jag körde på hela tiden fast att det kändes dåligt och tänkte att det kommer väl släppa snart. Och jag har antagligen fått effekt av den träningen jag gjorde då, även om det inte kändes så då.

 

Nu är järnnivåerna återställda och Suldan själv menar att det är kontinuiteten i träningen som gett honom lyftet till den här säsongen. Han har det senaste året successivt ökat i både mängd och kvalitet på träningen utan att dra på sig några betydande skador. Under januari var han borta på ett månadslångt läger på hög höjd i Sydafrika. Han berättar att han där fick till sin bästa träningsperiod någonsin.

 

– Jag tror det krävs att man springer hyfsat mycket om man ska bli riktigt bra på 5000 meter, och det har jag gjort nu. Jag har aldrig sprungit så mycket volym och tuff kvalitet som jag gjorde i Sydafrika och jag tycker att jag har svarat ganska bra på den typen av träning.

 

Samtidigt betonar Suldan att han måste fortsätta att öka träningsintensiteten för att fortsätta utvecklas. Han själv ser inga begränsningar för hur bra han kan bli, och kan ibland störa sig på att andra försöker begränsa honom.

 

– Det kommer folk som säger till exempel: ”du kan göra 13.30 på 5000 meter i framtiden”. Det är en jävligt bra tid, men jag vill springa snabbare än så. De försöker säga någon positiv grej fast de begränsar verkligen en. Men löpning är en individuell sport och man behöver ha en inre tro och skita i vad andra säger. Tror man att man kan göra något så kan man inte låta någon annan ändra det, säger Suldan.