Världspolitik och sopor teman i Putins tal

2019-02-20 Rysslands president Vladimir Putin Foto: Alexei Nikolsky

Uppdaterad: 20 februari, 2019 17:15

Venezuelakrisen. Det nyligen punkterade avtalet om kärnvapennedrustning. De överfulla ryska soptipparna.

 

Förväntningarna är höga när Rysslands auktoritäre president Vladimir Putin håller sitt direktsända tal till nationen.

Huvudfokus i anförandet väntas dock blir inrikespolitik och ekonomi, viktiga ämnen för invånarna i ett land som lever med västvärldens sanktioner efter den ryska annekteringen av Krim 2014. En högt uppsatt källa säger till den ryska tv-kanalen Dozjd att Putin tänker prata om ”positiva ämnen som folk kan relatera till”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

 

Ett ljust budskap kan möjligen även gynna Putin själv. Talet, presidentens femtonde inför parlamentets båda kamrar duman och federationsrådet, hålls i en tid då Putin opinionsstöd har dalat.

 

Enligt en mätning från det oberoende ryska centret Levada tycker nu 64 procent av ryssarna att Putin gör ett bra jobb, vilket är den lägsta siffran på fem år. I en annan Levadamätning i höstas sade 40 procent att de skulle rösta på presidenten om det var val, rapporterar Reuters.

 

Den omstridde Putin valdes i fjol om för en fjärde mandatperiod som president, vilket innebär att 66-åringen säkrat makten till 2024. Valet ifrågasattes dock av valobservatörer och beskrevs av oppositionen som riggat. Och den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE slog fast att det saknades riktiga utmanare till Putin.

 

Vid sidan av nyheter om jobbskapande och den i Ryssland så omtvistade pensionsreform (som höjer pensionsåldern) som Putin trots protester skrev under i höstas lär hans landsmän lyssna efter lösningar på problemen med landets växande sopberg, rapporterar radiokanalen Radio Free Europe.

 

Utrikespolitiskt finns flera heta ämnen. För knappt tre veckor sedan lämnade först USA och sedan Ryssland det ömsesidiga INF-avtalet om nedrustning av medeldistansrobotar som slöts under kalla kriget. Båda sidor anser att den andra brutit mot avtalet.

 

Vidare har Ryssland tagit ställning för Venezuelas omtvistade president Nicolás Maduro, som utmanats om makten av oppositionsledaren och talmannen Juan Guaidó. Lägg därtill den alltmer frostiga relationen mellan Ryssland och västvärlden, bland annat efter anklagelser om rysk påverkan på valrörelser i flertalet länder, samt toppmötet mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump som väntas äga rum i nästa vecka.