Diskussionen om VAR är en ickefråga

Alvaro Moratas mål dömdes bort efter granskning av VAR. Bild: TT

Uppdaterad: 21 februari, 2019 13:01

Champions League bjöd återigen upp för dans. Guardiolas City åkte till Tyskland och Gelsenkirchen för att hämta hem tre enkla poäng. Så blev inte fallet. Två mål i slutminuterna,

Axel Fernandez

ett av den före detta Schalke spelaren Sané skulle krävas för att i CL mått mätt undvika en jätteskräll. På ett kokande Wanda Metropolitano tog Atletico Madrid emot Cristiano Ronaldo och hans Juventus. Slutresultatet skrevs till 2–0 och som vanligt räknar ingen med Simiones Los Colchoneros trots att de alltid verkar ha något på gång.

 

TVÅ FANTASTISKA MATCHER som innehöll allt det jag önskar mig en kväll i TV-soffan. Men dagens rubriker handlar inte om Sanés fantastiska frispark, Bentalebs kyla vid straffpunkten eller Atletico Madrids fortsatta prestationer under radarn. Istället är det återigen VAR som ska diskuteras. Schalke fick två straffar och Moratas mål dömdes bort efter att domarna i videorummet gjort sin bedömning. Jag förstår därför uppmärksamheten, men inte debatten.

 

VAR har aldrig varit en garanti för 100% korrekta domslut. Den mänskliga faktorn har inte försvunnit bara för att det går att granska en situation i slowmotion. En snäv offside eller en väl utförd filmning är svårbedömda situationer och kommer så alltid att vara.

 

DET FANNS en diskussion om huruvida VAR faktiskt skulle införas, den var relevant då, nu är den död. Systemet finns och det används. Den allmänna uppfattningen verkar vara att VAR är

inne i en testperiod och inte nödvändigtvis är här för att stanna. Testperioden är redan gjord, det som kvarstår är diskussionen om hur systemet kan utvecklas till något ännu bättre. Först då har VAR möjlighet att visa upp sin fulla potential.

 

Så till er fotbollsexperter i studion och i TV-soffan. Att kritisera VAR så fort några tveksamheter uppstår är att döda och ta bort fokus från det som faktiskt betyder något, fotbollen. För att oavsett om du gillar det eller inte så är VAR här för att stanna.