Greta Thunberg stort dragplåster i Bryssel

Greta Thunberg. Foto: AP Photo /Virginia Mayo

Uppdaterad: 21 februari, 2019 12:54

Under torsdagen talar beslutsfattare och kommissionsordförande Jean-Claude Juncker framtidsfrågor i Bryssel. Det stora dragplåstret är dock svenska Greta Thunberg och hennes budskap är hårt: Vi har inget val.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg är på besök i Bryssel och talade under torsdagen inför EU:s ekonomiska och sociala kommitté (ESK). Thunbergs skolstrejk har fått stora följder i Bryssel där 30 000 ungdomar valt att varje torsdag gå ut och demonstrera för klimatet.

 

Under Thunbergs tal var tonen hård från den svenska 16 åringen.

 

–          Vi skolstrejkar för att vi har gjort våra läxor. När man har gjort det så förstår man att vi behöver en ny politik, en ny ekonomi. Vi behöver ett helt nytt sätt att tänka på. Allt det här låter kanske naivt, men om ni hade gjort era läxor så förstår ni att vi inte har något val. Om vi misslyckas kommer alla våra andra framsteg att vara för ingenting. Det kommer att bli det största misslyckandet i historien, säger Thunberg.

 

Under eftermiddagen kommer Thunberg att medverka vid dagens demonstration, arrangerad av de belgiska ungdomarna. Samtidigt har kritik mot att ungdomarna låter sig utnyttjas politiskt förekommit. Den belgiska aktivisten och arrangören till demonstrationen Adelaïde Charlier menar att så inte är fallet.

 

–          Men vi har inga möten med några organisationer. Vi arbetar bara internt. Vi skriver våra egna tal. Vi organiserar våra egna marscher. Vi säger inte till någon om hur de ska rösta, säger Charlier till tidningen Le Soir.

 

Thunberg har en liknande åsikt som Charlier.

 

–          Vi har inga manifest eller krav. Vi står bara enade bakom vetenskapen. Vi vet att de flesta politikerna inte vill tala med oss. Det är bra – för vi vill inte prata med dem heller. Vi vill att de pratar med forskarna i stället och lyssnar till dem, för vi upprepar bara vad de har sagt i årtionden, talar Thunberg i Bryssel