Hemlig rapport: Kriminella arbetar på Arlanda

Uppdaterad: 21 februari, 2019 11:49

Flera anställda på Arlanda flygplats ingår i, eller har kopplingar till, kriminella nätverk, enligt en underrättelseapport som Kvällsposten tagit del av.

Polisens rapport, som är hemligstämplad, sändes ut i september förra året till flera chefer inom gränskontrollen, skriver Kvällsposten.

 

Där framgår bland annat att ett tiotal personer som arbetar i säkerhetskontrollen kan kopplas till kriminella nätverk eller själva förekommer i polisens register. Två av dem blev uppsagda 2017 – en av dem på grund av säkerhetsskäl, skriver Kvällsposten.

 

Polisen konstaterar också att det finns fall där en anställd deltagit i en ”mycket välorganiserad smuggling” gällande gods i resväskor och paket och att kopplingarna mellan personer som arbetar på strategiskt viktiga positioner på flygplatsen och som har kopplingar till kriminella nätverk är ”anmärkningsvärd”.

 

Arlanda har tidigare fått stark kritik för gränskontrollerna i en Schengenrapport och för några veckor sedan avslöjades att personer som befunnit sig illegalt i Sverige varit anställda som städare i polisens utrymmen på Arlanda.