Utövar du kultur? Då minskar du din risk att få Alzheimer

Kultur och intellektuella aktiviteter motverkar Alzheimer enligt ny studie. Foto: TT

Uppdaterad: 21 februari, 2019 14:13

Nya resultat från Göteborgs universitets centrum för åldrande och hälsa, Age Cap, visar att kulturella aktiviteter har stor betydelse för att motverka hjärnsjukdomarna demens och Alzheimer. Ett viktigt steg mot att hitta förebyggande åtgärder.

Under det senaste året har den fysiska aktivitetens betydelse för hjärnan lyft i flera tidskrifter och i populärkulturen, inte minst genom Anders Hansens bok Hjärnstark. Nu kommer nya resultat från forskare vid Göteborgs universitet som visar att även intellektuella och konstnärliga aktiviteter har en skyddande effekt för att motverka att hjärnan utvecklar sjukdomar som demens och Alzheimers sjukdom.

 

Studien, som baseras på Kvinnoundersökningen och H70-studierna i Göteborg, följde 800 kvinnor under 44 år. När studien startade år 1968 tillfrågades kvinnorna om hur aktiva de var när det gäller olika hjärnstimulerande och fysiska aktiviteter. Nu publiceras resultaten i tidsskriften Neurology som visade att gruppen med flest så kallade hjärnstimulerande aktiviteter hade 46 procent lägre risk att utveckla demenstypen Alzheimers sjukdom än kvinnorna med lägst antal hjärnstimulerande aktiviteter, oberoende av hur fysiskt aktiva de varit.

Jenna Najar är läkare och doktorand vid AgeCap som utfört studien. Foto: Göteborgs Universitet

Jenna Najar är läkare och doktorand vid AgeCap som utfört studien vid Göteborgs universitet.
– Resultaten visar att hjärnstimulerande aktiviteter, som att läsa, sjunga, gå på teater eller konsert, och att vara fysiskt aktiv, som att promenera, spelar en viktig roll för att förebygga demens i högre åldrar, säger hon i ett pressmeddelande.
– Det är enkla och roliga aktiviteter som alla kan ägna sig åt samtidigt som de skyddar mot demens var och en för sig.

 

Trots att resultaten pekar på att fler saker än fysisk träning kan påverka risken för att utveckla sjukdom så fann även denna studie att fysisk aktivitet hade stor betydelse. De som var mest fysiskt aktiva hade 52 procent lägre risk att utveckla demens orsakad av kärlsjukdomar i hjärnan, oberoende av hur mentalt aktiva de varit. Alla resultaten var även oberoende av andra riskfaktorer för demens, så som högt blodtryck, låg utbildning och rökning.

 

– Detta visar ännu en gång att det finns många möjligheter att förebygga demens och att det kan vara lika viktigt att satsa på kulturella aktiviteter som på fysisk aktivitet för att bibehålla ett hälsosamt åldrande. Det är också viktigt att komma ihåg att det inte krävdes någon hög aktivitet för att få en effekt, säger Ingmar Skoog, föreståndare för AgeCap, och ledare för studien.