Pentagon godkänner en miljard till Trumps mur

Bild: TT

Uppdaterad: 26 mars, 2019 18:57

I måndags natt upplyste USA:s försvarsdepartement att de tänker lägga en miljard dollar, motsvarande 9,2 miljoner kronor till att bygga en mur mot Mexikanska gränsen. Detta beslut har upprört flera demokratiska politiker som nu har skrivit ett protestbrev till pentagons chef.

Enligt CNN ska försvarsdepartementet gett USA:s militära konstruktionsbolag sitt godkännande att bygga nästan 100 kilometer barriär, förbättra vägar och andra åtgärder mot USA:s södra gräns. Till detta har de budgeterat en miljard dollar. Detta trots att de först räknade med en budget på 1.5 miljarder. President Donald Trump deklarerade ett nationellt nödläge i februari, vilket har gjort det möjligt att ta ut pengar från militära byggnadsfonder, vilket bland annat kommer att finansiera bygget. Pengar som tidigare har lagts på att motverka flödet av illegala droger in i landet kommer också att avsättas till bygget.

 

Flera demokratiska politiker har nu skrivit på ett brev till USA:s försvarsminister Patrick M. Shanahan, i protest mot försvarsdepartementets beslut. De uppger i brevet att departementet inte har sökt tillstånd att föra över pengarna innan de upplyste kongressen. Detta uppger CNN.